Maturanti, pozor! Stižu važne vijesti za sve one koji će ove godine pisati državnu maturu

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja pokrenuo je novu digitalnu platformu “U Centru mature“, koja maturantima pomaže u učenju, razumijevanju vrednovanja i ostvarivanju dobrih ishoda na državnoj maturi.

Putem te platforme nastavnicima se omogućuje pristup bazi znanja koja je temelj izrade zadataka za državnu maturu, kao i smjernicama za izradu ispitnih zadataka i postupaka vrednovanja znanja, dok su učenicima dostupni i ispiti državnih matura prijašnjih generacija, priopćeno je.

Digitalni materijali prvenstveno su namijenjeni maturantima i nastavnicima kao pomoć u trenutačnim okolnostima odvijanja nastave na daljinu.

“U duhu odgovornosti, solidarnosti, brige prema dionicima  odgojno  obrazovnog  sustava  i  s posebnim naglaskom na dijeljenje znanja, Centar je, uz sav postojeći materijal koji je do sada bio dostupan na našoj mrežnoj stranici, pripremio i dodatne materijale za olakšavanje procesa učenja i vrednovanja”, ističe se.

Ravnateljica  Nacionalnog  centra  za  vanjsko  vrednovanje  obrazovanja Ivana Katavić rekla je da se svi materijali mogu koristiti u pripremi  i  provođenju  online  nastave  ili  tijekom učenja i utvrđivanja  znanja.

“Kao institucija  odgovorna  za  osiguranje  kvalitete  i  vrednovanja  znanja  u  hrvatskom obrazovnom sustavu, pripremili smo sadržaj za nastavnike, odnosno smjernice za izradu zadataka za  one  koji žele sastaviti vlastite zadatke, kao i savjete za korištenje već postojećih standardiziranih zadataka koji su dio prethodno provedenih ispita državne mature”, dodala je.

Učenicima su dostupni digitalni  zadatci  iz dosad provedenih ispita državne mature za hrvatski jezik i matematiku od obveznih te povijest i psihologiju  od  izbornih  predmeta, a u narednim danima i tjednima materijali će se sukcesivno nadopunjavati.

Raspodijeljeni su prema razredima i područjima, a  svakomu  je  zadatku pridružen obrazovni ishod koji se tim zadatkom ispituje, tip zadatka, ključ za odgovore (rješenje) i primjer rješavanja.

Posebna je pažnja posvećena korisnički pristupačnom i prilagodljivom sučelju tako da se digitalni materijali mogu upotrebljavati bez obzira na vrstu korištenog uređaja.

Kako se napominje, interaktivni pristup ispitnim zadacima iz prethodnih godina maturantima će pomoći u usvajanju školskoga gradiva te ostvarivanju što boljih ishoda u ispitima državne mature.


Komentari