Listopad u Zagrebu: Donosimo popis događanja

Stigao nam je i listopad koji sa sobom donosi mnoga kultura, umjetnička i glazbena događanja. U nastavku otkrijte što će se sve događati i što trebate posjetiti 

Italia Fest na Europskom trgu 

Kao što smo već najavili projekt male tržnice koja prezentira raznolikost talijasnkih gastronomskih proizvoda i specijaliteta održat će se na Europskom trgu od 5. – 11- listopada. Izlagači na svojim lijepo uređenim štandovima predstavljaju regiju/područja iz kojih dolaze i nude tipične lokalne prehrambene proizvode i jela. Iz Toscane nam stižu sušeni mesni proizvodi od svinjetine, goveđeg mesa i mesa divlje svinje, sušeni pršut, sirevi iz kravljega, kozjeg in ovčjeg mlijeka. Umbria nudi sušeno meso i svježe sireve, Calabria ima posebnu začinjenu kobasicu za mazanje “nduju”, povrće u ulju i octu te kruh, Campania će ponuditi sušeno meso, sireve, tjesteninu i kruh, a za slatko će se pobrinuti Sicilia s kolačima od badema, kanolima, marcipanom, nougatom, ali i pizzama.

pizzanova

Tjedan češkog filma u kinu Europa 

Tjedan češkog filma, koji se ove godine održava 24. godinu zaredom, već će tradicionalno posjetitelje uvesti u bogati jesenski program zagrebačkog kina Europa – od 10. do 17. listopada predstavitće se šest odabranih filmova recentne češke kinematografije.

Tjedan svemira u Tehničkom muzeju Nikole Tesle 

U tijeku Tjedna svemira od srijede 4. listopada do petka 6. listopada očekuju vas interesantna predavanja u Planetariju muzeja. Na predavanju će biti riječi o najvažnijim otkrićima koja su nam pomogla da bolje razumijemo svemir, o zvijezdama i galaksijama te o načinu određivanja udaljenosti do njih. Kako se naša saznanja o svemiru svakodnevno mijenjaju, tako raste i broj modela kojima se on pokušava bolje objasniti što razvija i nove ideje u boljem razumijevanju svemirskog prostranstva.

Koncert riječke grupe Let 3 u Boogaloo Clubu 

Riječki alt-punk rockeri Let 3 nastupit će u petak, 6. listopada, u zagrebačkom Boogaloo Clubu na završnoj večeri “Grand finalu” 10. festivala Velika Rock Eksplozija, najavio je organizator koncerta, agencija Twilight Promotion. Kao posebni gosti prije Leta 3 nastupit će zagrebački mračnjaci Phantasmagoria, koji će nakon dugo vremena ponovno zasvirati sa Let 3, s kojima su u početku karijere vrlo često dijelii pozornicu, te predstaviti dio novog i starog materijala. Phantasmagoria djeluje od 1988. godine, a najveći uspjeh postižu početkom devedesetih kada su bili u vrhu alter rock scene na ovom području, često sviraujući i izvan zemlje.

velika-rock-eksplozija-2

John Malkovich u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski 

 John Malkovich, sjajni holivudski glumac hrvatskih korijena, producent, redatelj i modni dizajner, Anastasya Terenkova, mlada, međunarodno priznata pijanistica koja ujedinjuje „francusku samouvjerenost i urođeni ruski duh“ te proslavljeni kornist Radovan Vlatković, jedan od malobrojnih počasnih članova londonske Kraljevske akademije za glazbu, uz sudjelovanje Varaždinskog komornog orkestra pod ravnanjem Alvise Casellatija, jamstvo su nezaboravnog početka nove sezone Lisinski subotom! 7. listopada počinje sezona Lisinski subotom!

Fink u Močvari 

FINK (Velika Britanija) Mnogo je upitnika bilo uoči prvog zagrebačkog koncerta Fina Greenalla poznatijeg kao Fink. Onima koji poznaju njegov rad i već su ga imali prilike gledati uživo bilo je jasno da nas očekuje vrhunski koncertni doživljaj, no da će jedino snježna oluja koja se to isto jutro sručila na Hrvatsku spriječiti da koncert bude rasprodan malo je tko očekivao. Zato je ovo istovremeno odlična prilika onima koji su ostali zameteni na putu s obale prema Močvari da nadoknade propušteno, a svima ostalima topla preporuka da ulaznice nabave na vrijeme jer teško da se u listopadu može ponoviti snježni armagedon koji nas je tad pogodio. Koncert je 12. listopada

16299152_1361380187215442_3410363396596689944_n

The Beatles Story u košarkaškom centru Dražen Petrović   

U petak, 13. listopada 2017. godine Zagreb će doživjeti svjetsku premijeru događaja „Remember Yesterday – The Beatles Story“ u dvorani Dražen Petrović, popularno zvanoj „Cibona“. Koncertna priča o legendarnim Beatlesima! Jedan od najboljih cover Beatles bendova na svijetu, 24-člani simfonijski orkestar priuštit će zadovoljstvo svim fanovima legendarnog benda.

The Great Gatsby Ballet u zagrebačkoj Areni 

Nakon rasprodanog mjuzikla Cats, Arena Zagreb bit će domaćin još jednog  spektakla kultnog renomea, ovaj put baletnog – The Great Gatsby Ballet – koji u Zagreb stiže 14. listopada 2017. godine. The Great Gatsby Ballet jedinstven je projekt koji objedinjuje nekoliko umjetničkih sfera i donosi neponovljiv doživljaj, rađen po knjizi F. Scotta Fitzgeralda. Roman The Great Gatsby je objavljen 1925. godine, a glavni lik, Jay Gatsby, tajanstveni je mladi bogataš kojeg muče ljubavni problemi, dok je sama priča ispričana iz perspektive Gatsbyjeva prijatelja, Nicka Carrawayja. Radnja romana smještena je u tzv. lude dvadesete, poslijeratno razdoblje koje je u američkom društvu obilježila prohibicija, ali i opća dekadencija te procvat organiziranog kriminala i ilegalnih poslova.

coverballet

Paradise Lost u Boogaloo Clubu 

27. listopada ponovno u Zagrebu. Bend kojega mnogi smatraju zaštitnim znakom doom i gothic metala, britanski Paradise Lost, nastupit će u subotu, 14. listopada, u zagrebačkom klubu Boogaloo. Ovo će im biti peti posjet Zagrebu. Godine 2005. i 2010. nastupili su u Boogaloou, 2012. u Pogonu Jedinstvo i 2015. u Vintage Industrial Baru. Ovoga puta dolaze predstaviti svoj novi, petnaesti studijski album „Medusa“ koji će izaći 15. rujna. Paradise Lost već tridesetak godina suvereno vladaju svjetskom metal scenom. Uvijek na vrhu i uvijek aktualni, mijenjali su stilove, da bi pritom uvijek ostali dosljedni sami sebi, mistični i nedokučivi, kao i uvijek.

Sigur Ros u Domu Sportova 

Sigur Ros, islandski post rock prvaci i jedan od najznačajnijih bandova ambijentalne i eksperimentalne glazbe svih vremena premijerno dolaze u Hrvatsku na koncert u Maloj dvorani zagrebačkog Doma sportova u petak 20. listopada. Glazbenici čiji hrvatski nastup čekaju sada već generacije fanova progresivne glazbe, konačno dolazi u Zagreb na svojoj možda i najposebnijoj turneji karijere. Nakon više od 10 godina bend ide na tour bez predgrupe, izvodeći poseban An Evening With Sigur Ros program. Koncert se sastoji od 2 dijela, koji su podijeljeni kratkom pauzom. Riječ je o spektakularnom nastupu na kojem izvode najznačajnije skladbe svoje karijere, ali i premijerno do sada neobjavljene pjesme koje bi se trebale naći na idućem studijskom albumu.

16422879_1301594209897659_3648308094078578398_o

The Dire Straits Expiriencu u košarkaškom centru Dražen Petrović 

The Dire Straits Experience, tribute bend Dire Straitsa, nastupit će 24. listopada u KC Dražena Petrovića u Zagrebu gdje će podsjetiti na velike hitove originalnog benda koji bi ove godine proslavio 40 godina od osnutka. U bendu Dire Straits Experience sviraju dva člana nekadašnjih Straitsa, saksofonist Chris White (1985.-1996.) i Chris Witten, bubnjar s turneje “On Every Street” 1992., a njima su se pridružili gitarist Tim Walters, klavijaturisti Simon Carter (Jamiroquai, Craig David…) i Danny Schogger, te basist Paul Geary.

4. bijenale slikarstva u domu hrvatskih likovnim umjetnika: pregled hrvatske scene

U Domu hrvatskih likovnih umjetnika, u popularnom Meštrovićevu paviljonu, 20. rujna započelo je četvrto izdanje Bijenala slikarstva koje će trajati do 29. listopada. Prikazom radova 38 odabranih umjetnika i 10 pozvanih umjetnika predstavit će se presjek stvaralaštva hrvatske slikarske scene posljednjih dviju godina. Na Bijenalu izlažu autori svih generacija. Naći će se tu primjerice radovi Stipana Tadića, Monike Maglić, Matka Vekića, Eugena Varzića, Vida Meića itd. Kritičari redom ističu kako je zajednički nazivnik ovom bijenalu da sve pršti od boja. Tradicionalno u okviru Bijenala slikarstva ugošćuje se i izložba inozemnih autora kojom se, prema konceptu gostujućeg kustosa, predstavlja presjek slikarske scene jednog europskog grada.

Print

Strast stvaranja: remek-djela iz zbirke Fundacije Maeght u Umjetničkom paviljonu 

Umjetnički paviljon nastavlja niz sjajnih međunarodnih izložbi. Od 5. listopada 2017. do 14. siječnja 2018. godine posjetitelji mogu uživati u izložbi Strast stvaranja: remek-djela iz zbirke Fundacije Maeght. Projekt je to čiji je cilj predstaviti ponajbolja djela iz zbirke Fundacije Marguerite i Aimé Maeght, jedne od važnih privatnih fundacija moderne i suvremene umjetnosti, smještene u gradiću Saint-Paul-de-Vence u blizini Nice. Fundacija ima svjetsku važnost jer u svojoj zbirci čuva iznimno velik broj djela najznačajnijih umjetnika 20. stoljeća. Zahvaljujući dobroj suradnji Umjetničkog paviljona s Fundacijom Maeght posjetitelji će moći razgledati djela nekih od najvećih imena povijesti umjetnosti 20. stoljeća kao što su Georges Braque, Marc Chagall, Alexander Calder, Joan Miró, Balthus, Pierre Alechinsky, Pol Bury, Erró, Sam Francis, Ellsworth Kelly, Barbara Hepworth, Paul Jenkins, Konrad Klapheck i mnogi drugi –sveukupno 64 djela.

15. tjedan restorana – najukusniji tjedan u godini

Na radost svih koji vole uživati u vrhunskoj gastronomiji, pred nama je još jedan Tjedan restorana. Najposjećenija gastronomska manifestacija održat će se od 13. do 22. listopada.
Restorani s područja cijele Hrvatske, njih 72, nudit će 648 predjela, glavnih jela i deserta, uz uključenu čašu vina ili aperitiv. Svaki jelovnik od tri slijeda osmišljen za Tjedan restorana u ponudi je po fiksnoj cijeni od 100 kuna.

20900914_1448179905230828_7517695800567453388_o

Upoznaj svoj grad – Besplatni razgledi grada za Zagrepčane

Počevši od 2. rujna pa sve do 28. listopada, svi zainteresirani imat će priliku naučiti nešto više o svom Zagrebu. Polasci su predviđeni subotom u 16:00 i 17:00 sati ispred Turističkog informativnog centra na Trgu bana Jelačića. Edukativno razgledavanje grada u pratnji turističkog vodiča trajat će dva sata, svaki sudionik dobiva licitarsko srce dok su razgledi podijeljeni u tri različita obilaska:

Zagrebarium – kostimirani razgled grada koji priziva čudnovati Zagreb s kraja 19.stoljeća. Traže se tragovi tog vremena u današnjem Zagrebu uz priče o naglom razvoju grada, hrvatskim izumiteljima i alkemiji našeg grada. Početak u 16:00 sati. Zeleni Zagreb – povodom obilježavanja Međunarodne godine održivog turizma, ovaj razgled svima omogućava upoznavanje i uživanje u prekrasnim oazama Zelene potkove grada. Početak u 16:00 sati. Redoviti razgled grada – obilazak najpoznatijih atrakcija. Početak u 17:00 sati.


Komentari