Kupili smo kestene na različitim lokacijama u gradu, razlika u cijeni i okusu nas je šokirala

Marko Lukunic/PIXSELL

Miris kestena zavladao je gradskim ulicama i podsjetio nas da nam je stigla jesen.

Kad kukuruze zamijene kesteni, znamo koje je godišnje doba. Mirisu ovih “uličnih” poslastica malo tko može odoliti. Gotovo na svakom uglu nalazi se simpatični štand s natpisom “maroni”, a toplina koja obavija štand jednostavno tjera da zastanemo i ugrijemo se uz plodove jeseni. Međutim, ove godine nešto nas je neugodno iznenadilo. Bilo da izabarete malu, srednju ili veliku mjericu kestena olakšat ćete džep za veći iznos nego proteklih godina.

Ponukani prigovorima sugrađana, odlučili smo provjeriti kolike su cijene mjerica i koliko kestena za taj novac dobijete. Izabrali smo dva štanda u samom centru grada, a kroz razgovor s ljubaznim prodavačima saznali smo da prodaja ove godine ide puno slabije nego prethodnih.

Iako su naši prodavači imali istaknute cijene svojih mjerica, bitno je napomenuti da veliki broj njih, u samom centru grada, nije istaknuo cijene na svojim štandovima.

Štand na Trgu bana Jelačića – maroni

Simpatični prodavač koji nas je uslužio radi na ovoj lokaciji već 20 godina. Kako nam je kazao, prodaja mu ide vrlo dobro jer je na najboljoj lokaciji u gradu. Opojan miris njegovih marona mami turiste, no, Zagrepčani mu više nisu tako skloni.

“Da vam praf velim Zagrepčana u Zagrebu više niti nema. Imam nekoliko stalnih zagrebačkih mušterija koji se već godinama “opskrbljuju” maronima na mom štandu. Ovo ostalo većinom kupuju turisti”, otkrio nam je.

U proteklih 20 godina štošta se promijenilo, govori nam, mlađe generacije nisu opčinjene ovom jesenskom uličnom poslasticom.

“Došli su neki novi klinci. Oni jedu pizzu, kaj će im maroni”, zaključak je najstarijeg kestenjara u gradu. Za njegovu malo mjericu marona izdvojit ćete 15 kuna, ako poželite pojesti srednju platit ćete je 20 kuna, a za veliku ćete džep olakšati za 30 kuna.

Cijene se nisu promjenile unatrag godinu dana, no naš sugovornik otkriva nam da mnogobrojni kestenjari ne koriste orginalne mjerice te na taj način varaju kupce.

“Moja mjerica je originalna te takve moraju imati svi kestenjari, ali ne drže se svi tog pravila. Na taj način cijena je ista, a ipak dobijete manje kestena u mjerici”, upozorio je.

Malu mjericu marona kod njega smo platili 15 kuna. Za taj novac dobili smo 14 marona. Za srednju mjericu izdvojili smo 20 kuna, a u njoj je bilo 20 marona, dok smo za veliku dali 30 kuna te dobili 23 marona.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Usporedbe radi, prošle godine smo malu mjericu marona platili 15 kuna, a za taj novac dobili smo 16 marona. Za 20 kuna pojeli smo 19 marona u srednjoj mjerici., dok je velika mjerca brojala 24 marona, za punih 30 kuna.[/box]

Moramo istaknuti da je riječ o maronima iz uvoza te mu je cijena u nabavi veća nego domaćem kestenu.

Štand na Glavnom kolodvoru – domaći kesten

Prošetali smo i do Glavnog kolodvora te smo ondje pronašli domaće kestene koji na štand našeg prodavača dolaze iz Karlovca. S obzirom da je u pitanju domaći kesten cijene su znatno niže pa ćete malu mjericu platiti 10 kuna, srednju 15, a veliku tek 20 kuna.

Ovaj prodavač nam se pak požalio da mu posao ove godine ne ide tako dobro te da mu je puno teže prodati svoje kestene nego prodavačima koji su smješteni u blizini Trga bana Jelačića.

U maloj mjerici s ovog štanda izbrojali smo 17 kestena koje smo platili 10 kuna, u srednjoj čija je cijena 15 kuna dobili smo 20 kestena, dok smo za veliku izdvojili 20 kuna, a u njoj je bilo 26 kestena.

Razlika u cijeni na ova dva štanda je velika. Uvozni maron ima više cijenu nego naš domaći kesten, a moramo priznati i da je razlika u okusu šokantna.

Bitno je napomenuti da običnom oku građanina nije lako prepoznati razliku između ove dvije vrste kestena, stoga mnogobrojni kestenjari ovo iskorištavaju te domaći kesten prodaju po cijeni marona.

Kolegama u redakciji ponudili smo na degustaciju maron s Trga i kesten s Glavnog kolodvora, no nismo im otkrivali koji su koji. Pobjedu u ovom eksperimentu jednoglasno je odnio maron koji je okusom slađi od domaćeg kestena.

 


Komentari