Koliko je Zagreb u minusu? Bandić povlači prijedlog o projektu vrijednom milijarde, drugi bi uskoro mogao stati

FOTO: Facebook / Milan Bandić

Na današnjoj sjednici Gradske skupštine Milan Bandić je povukao prijedlog o osnivanju “Sportskih objekata”. Gradonačelnik je tek kratko poručio kako “točka ne ide dok se ne usuglasi s koalicijskim partnerima”.

“Sportski objekti ne idu, ja sam povukao dok se ne konzultiramo s koalicijskim partnerima. Ovo drugo sve ide, sve točke”, rekao je.

Podsjetimo, ranije ovaj tjedan, Bandić je najavio kako će još jednom s predsjednikom Gradske skupštine Andrijom Mikulićem (HDZ) razgovarati o osnivanju tzv. Sportskog holdinga i ako to zastupnici HDZ-a budu voljni podržati, onda će ići na današnju sjednicu Skupštine.

Spominjao je tada da će se objekt graditi na Zagrebačkom velesajmu i da će biti vrijedan milijardu i pol eura (11 milijardi kuna).

Grad je novi Agrokor?

Gradsku vlast prije nekoliko je dana “uzdrmala” akcija Mosta u kojoj su gradski zastupnici predvođeni saborskim zastupnikom Markom Sladoljevom prikazali podatke o gradskim financijama pozivajući se na internu komunikaciju pročelnice za financije Daniele Juroš Pečnik s vodećim ljudima Grada.

Dopis Gradskog ureda za financije od 5. veljače naslovljen je na Bandića, njegove zamjenice Jelenu Pavičić Vukičević i Oliveru Majić, te pročelnike gradskih upravnih tijela. U dopisu stoji kako je Gradski ured za financije kroz “niz dopisa vezanih uz godišnji izvještaj za 2017., izmjene i dopune proračuna 2018. godine, kao i sam plan proračuna za 2019. godinu izvještavao o ostvarenim proračunskim manjcima”.

Manjak iz prethodnih godina, 2017. i 2018 trenutno iznosi 630 milijuna kuna, a Grad Zagreb ih je dužan pokriti sukladno Zakonu o proračunu. Gradski ured za financije upozorava i da je proračunom za 2019. godinu, koji je planiran u iznosu od 8,19 milijardi kuna, moguće ostvariti oko 7,5 milijardi kuna, što znači da za postojeće planirane stavke nedostaje oko 600 milijuna kuna.

Dodaje da u proračunu nisu obuhvaćeni troškovi prema ZET-u od 300 milijuna, troškovi plaća od 100 milijuna i projekta Žičare Sjeme od 270 milijuna kuna, kao i novčanu pomoć za roditelja odgajatelja te za ZOV. Na kraju dopisa se navodi da za pokriće prethodnog manjka i rashode za 2019. godinu ukupno nedostaje 1,4 milijardi kuna, odnosno 200 milijuna eura, te se iz Gradskog ureda za financije oštro zahtijeva ograničavanje proračunske potrošnje, nepreuzimanje novih obveza, preispitivanje socijalnih i ostalih prava i pronalaženje drugih oblika financiranja.

 

Zagrebačke vijesti pišu kako je upravo objava Mosta razotkrila pravo stanje financija, što pokazuje da je, kako pišu, Grad Zagreb novi Agrokor, što im potvrđuje i dobro upućeni sugovornik.

Kažu i da “mnogi predviđaju da će idućih dana početi stampedo koji će pomesti Milana Bandića i njegovu stranku te na taj način otvoriti put prema ozdravljenju metropole”.

Drugi projekt mogao bi stati

Kosti pronađene prije 11 dana (a o čijem se pronalasku saznalo danas) u Gračanima na mjestu izgradnje žičare mogle bi usporiti pa čak i zaustaviti povezivanje sa Sljemenom. Krešimir Kartelo iz Neovisnih za Hrvatsku kazao je da “ako se ispostavi da je riječ o masovnoj grobnici vrlo vjerojatno će se (radovi op. a.) zaustaviti na neko vrijeme”.

Potvrdili su i Bandić i Mikulić da se radi o ljudskim kostima, no još se ne zna čije su. Kartelo je u današnjoj izjavi dao naslutiti i kako se radi o posmrtnim ostacima žrtava partizanskih zločina.

Prije službenih rezultata, ništa se, međutim, ne može tvrditi. Podsjetimo da, prema dokumentima koje je predstavio most, projekt izgradnje žičare vrijedan je 270 milijuna kuna.

Komentari