JOŠ JEDAN NAPAD NA VELJAČU! Novinar i korisnik socijalne skrbi ljut: ‘Jedan radnik sam brine o 300 do 400 osoba’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

“Mi politici nismo potrebni. Sustav je barem zadnjih 20 godina zapušten i uopće ne vodi računa o osobama s invaliditetom, djeci, starijim osobama”, poručio je u utorak Hrvoje Antonio Belamarić, dugogodišnji novinar i korisnik socijalne skrbi.

Stanje socijalne politike prati cijeli život pa ističe kako je jedan od glavnih problema što jedan socijalni radnik sam brine o 300 do 400 korisnika. Belamarić se sa svojom socijalnom radnicom čuje samo telefonski, dijelom i jer je on dosta radno aktivan.

“Evo danas je zima, je li se tko pitao gdje je koji beskućnik i kako se on grije? Taj socijalni radnik bi trebao stalno biti na cesti i stalno biti sa svojim korisnicima. Događa se da pojedini socijalni radnici ne mogu ni zapamtiti koliko korisnika imaju. Događa se da policija pokuca i tek ona socijalni radnici reagiraju jer ni ne znaju da korisnika imaju u sustavu”, rekao je novinar za N1.

U socijalnu politiku se 20 godina, tvrdi Belamarić, uopće ne ulaže.

“Mi smo uzimali socijali da bi davali za avione, aute, za političare, za stranke. Zašto nismo dali za socijalu? Najbolja preventiva je dati određeni novac i projekt i program. EU ima jako dobre socijalne programe. Koliko smo povukli za socijalne programe iz fondova? Neka to ministar Aladrović odgovori. Pogledajte sam naziv ministarstva, gdje je socijala? Na samom kraju naziva. Ne možete spojiti rad mirovinski sustav i socijalu i ne može to jedan ministar voditi”.

Osim socijalnih radnika, objašnjava, nedostaje i logopeda, stručnih djelatnika, prostora.  Ministra Josipa Aladrovića nije upoznao, a s Nadom Murganić je razgovarao, no ništa se nije promijenilo.

“Oni su u svojim uredima i toplo im je. Imaju jako puno ljudi koji su u kabinetima i ne izlaze van. Oni ne dolaze među nas, oni bježe od nas”, kazao je Belamarić pa poručio da se “spuste među ljude koji žive od 600 do 1000 kuna”.

“Ali oni to ne rade i neće, ovo je samo da se utišaju mediji, doći će spisateljica Veljača koja ima tako prodoran glas, a da nema ne bi se ni nju čulo. Ne bih volio da se provodi linč prema ljudima koji rade u centrima. Ima jako puno kvalitetnih ljudi, ali politika im ne da da rade. Politika od njih rade birokrate, a politika od njih bježi i ne želi dati novac”, zaključio je Belamarić.


Komentari