JE LI NJEMAČKA DOISTA ZEMLJA SNOVA? O iskustvu ovog Hrvata bruje svi mediji

Facebook

Sve više mladih Hrvata odlazi u “zemlju snova” u potrazi za boljim životom.

Kontinuirani odlazak mladih veliki je hrvatski problem, a iz naše zemlje se u Njemačku odselilo preko 50 tisuća ljudi, prema podacima Njemačkog državnog zavoda za statistiku.

Među onima koji su otišli je i mladi sportski novinar s Korčule, Marko Nobilo (29). U Njemačkoj je Marko, kako kaže, krenuo od nule, kao stranac i bez ikakvih privilegija u potrazi za boljim životom. Odlazak je detaljno promislio i unaprijed pripremio, piše net.hr.

Kartu je kupio mjesec i pol ranije, a u Berlinu boravi kod obiteljskih poznanika, koji otamo žive već 30 godina. Raditi je počeo nakon tri tjedna, a tvrdi – mogao je početi i ranije.

Šokiralo ga što plaća dolazi na vrijeme

Ovaj mladić trenutno radi u hotelu nedaleko od središta Berlina, na pola radnog vremena, za kako kaže, dobru plaću. “To je hotel s četiri zvjezdice, ima 200 soba. Moj posao je da punim mini-barove po sobama. Radim taj posao četiri sata dnevno pet dana u tjednu za nešto manje od 700 eura. Nekoliko puta mjesečno, za dodatnih 450 eura, perem posuđe u istom hotelu u večernjoj smjeni. Plaća dolazi krajem tekućeg mjeseca što je šokantno za mene”, kaže Nobilo za Deutsche Welle.

Na poslu je okružen raznolikim ljudima, šef mu je Turčin, a ostali radnici dolaze iz svih dijelova Europe i svijeta.

Facebook
Facebook

Cijene slične našima, samo je najam stana skup

Trenutno skuplja novac za najam stana, a to kaže, zahtjeva malo veći financijski izdatak. “Uglavnom, krov nad glavom je skuplji nego u Hrvatskoj. Ali to je jedina stvar koja je skuplja nego recimo u Zagrebu, cijene hrane su slične, a gorivo je nešto jeftinije”, priča Nobilo. Najmodavci u Berlinu traže tri stanarine unaprijed, a da bi se uopće iznajmio stan, mora se priložiti potvrda da najmoprimac nikome ne duguje za stanarinu uz izvještaj o posljednje tri plaće.

Jezičnu barijeru brzo je svladao, a Njemački je počeo učiti mjesec dana prije odlaska u Berlin, sad se već može normalno sporazumijevati na njemačkom, no kaže da svi tamo govore i engleski, i to dovoljno da se može obaviti bilo što u gradu.

Oduševila ga brzina sređivanja papirologije

Papirologija je u Hrvatskoj, svi znamo, noćna mora, no Nobilo je u Njemačkoj sve papire po dolasku sredio za pet sati i za nula centi. “Najduže sam čekao na papir bez kojeg praktično ne postojiš – prijavu boravišta”, kaže. U redu za to je čekao 20 minuta.
Na trenutnom poslu mu nije loše, kaže, no već razmišlja o promjeni posla i većoj plaći. “Naravno, želio bih više pa ću u hotelu u kojemu radim pokušati konobariti na puno radno vrijeme. Tada bih zaradio od 1.400 do 1.500 eura. To ili neki drugi posao za veće novce”, pojašnjava Nobilo.

Facebook
Facebook

Za novinarsku karijeru u Njemačkoj, mora bolje svladati njemački jezik pa stoga i radi na tome, a dao si je i rok od godinu dana za to.

Njemačka ga je, tvrdi, oduševila raznolikošću. Iako Nijemci prema njegovom dojmu, nisu previše druželjubivi, ipak su spremni pomoći u bilo kojem trenutku. Tvrdi i da je u Berlinu velika koncentracija stranaca pa da je na Nijemca čak i izazov naići na cesti.

Od Hrvatske mu samo fale bliski ljudi

Hrvatska mi ne nedostaje. Imam do Zagreba sat i 15 minuta avionom pa mogu doma otići kad god hoću. Fali mi samo obitelj i neki ljudi. I kafići u kojima je dopušteno pušenje. Iako mi se čini da se u Njemačkoj puši više nego u Hrvatskoj, takve kafiće treba tražiti s psima tragačima”, poručio je na kraju Nobilo.

>>>IRCI JEDNOSTAVNO OBOŽAVAJU ĆEVAPE I BUREK! (pazite ovo – imaju ćevapčinice i buregdžinice)

>>>ZAMIJENILA JE ZAGREB KINOM i otkrila nam njihove bizarne životne navike (FOTO)


Komentari