Ispovijest pogrebnika koji se brine o preminulima od COVIDA-19: ‘Ovakva smrt je brutalna’

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Prema preporukama epidemiologa, tijela onih koji su nesretno preminuli od COVIDA-19 bit će spaljena. U Hrvatskoj još postoji mogućnost odabira i ukopa, ali to nije slučaj s brojnim drugim zemljama.

Uz liječnike i medicinsko osoblje, policajce, trgovce i novinare, pogrebnici su najviše izloženi zarazi s obzirom na prirodu svoga posla, objasnio je za Večernji list Zoran Žic, zamjenik predsjednice Udruženja pogrebničke djelatnosti koji je odlukom HGK stavljen na raspolaganje Stožeru civilne zaštite za preuzimanje, prijevoz i informacije o ukapanju osoba preminulih od infekcije COVID-19.

Žic je nedavno bio zadužen za prijevoz jedne preminule osobe zaražene koronavirusom iz Klinike ”Fran Mihaljević”, a imao je i pokojnika za kojeg se vjerovalo da je zaražen koronavirusom iako to za njegova života nije bilo potvrđeno. U oba slučaja ponašao se jednako. 

“Tijelo smo prema uputama trebali prvo obložiti tkaninom natopljenom dezinfekcijskim sredstvom, a zatim ga staviti u tri PVC vreće od kojih je svaka posebno dezinficirana. Nakon toga, tijelo je trebalo biti položeno u metalni i hermetički zatvoreni lijes pa tek onda u konvencionalni drveni lijes koji je spreman za pogreb na groblju”, rekao je Žic te istaknuo kako se to radi kada se obitelj iz vjerskih ili drugih razloga protivi kremiranju.

Pogrebnici koji se brinu o pokojniku zaraženom koronavirusom moraju pripremiti posebno vozilo koje se dezinficira odmah nakon vožnje, a izuzetno je važno i da se svi djelatnici propisno zaštite od moguće infekcije virusom.

“Broj osoba koje dolaze u kontakt s umrlim treba ograničiti. Poželjno je maksimalno dvoje ljudi. Osobe koje rade na preuzimanju tijela moraju što manje dodirivati stvari oko sebe. Nakon što se vreće zatvore, one se nipošto više ne smiju otvarati ni zbog kakvih usluga poput brijanja ili odijevanja pokojnika. Ako mrtvozornik u obiteljskoj kući, stanu ili domu za starije i nemoćne sumnja da je osoba preminula od koronavirusa, tada se uzimaju brisevi i hitno šalju na testiranje, a do dolaska rezultata tijelo se ne bi trebalo preuzimati. Ako je tijelo pozitivno na koronavirus, onda je važno držati se opisanih uputa”, nastavlja Žic koji dodaje kako se pokojnicima posebna tkanina stavlja u tjelesne šupljine kako ne bi došlo do curenja tekućina koji mogu biti izvor zaraze.

”Jako je tužno što u ovim trenucima obitelj ne može provesti vrijeme s pokojnikom i vidjeti ga ako ne posjeduje zaštitnu opremu. To razlikuje smrt od koronavirusa od ostalih smrti. Ovakva smrt je brutalna. Stoga je od iznimne važnosti poštovati odluke i mjere Stožera civilne zaštite kako bismo suzbili globalni strah i počeli nanovo živjeti u miru, zdravlju i blagostanju”, završio je iskusni pogrebnik.


Komentari