HOĆE LI OPET ZATRESTI ZAGREB? Porazgovarali smo sa seizmologinjom s PMF-a: ‘Napravili smo procjenu za naredne dvije godine’

U rano jutro, minutu prije šest sati, snažan je potres u utorak probudio stanovnike Dalmacije. Zatresli su se ormari, zalajali su psi, preplašeni ljudi potrčali su iz svojih domova na ulicu, a komad stijene koji se odlomio iz šume kod Vrpolja jednom je čovjeku doletio u dvorište i razbio auto.

S obzirom na jačinu potresa, točnije  4.7 stupnjeva po Richteru, na ovom se području u narednom vremenu može očekivati pojačana seizmološka aktivnost, objašnjava nam Helena Latečki, dežurna seizmologinja s PMF-a.

“Ne možemo znati koliko će ih točno biti ni koje jačine. No, ovo nije posljednji”, napominje.

Na laičko pitanje je li se epicentar pomaknuo iz središnje Hrvatske južnije, seizmologinja je objasnila kako ovi potresi nemaju nikakve veze s onima na Banovini ili u Zagrebu.

“Potres je nastao na zasebnom rasjedu, a unazad posljednjih nekoliko mjeseci diljem Hrvatske se bilježi pojačana seizmička aktivnost”, govori Latečki “utješne” vijesti.

Što se tiče ponovnih podrhtavanja metropole, objašnjava, možemo ih očekivati.

“Mi smo procijenili da se kroz naredne dvije godine mogu očekivati manji i slabiji potresi”, zaključuje Latečki.

Podsjećamo, epicentar potresa bio je na dubini od deset kilometara i 13 kilometara jugoistočno od Šibenika, javlja EMSC. Treslo se širom Dalmacije; u Šibeniku, Vodicama, Trogiru, Splitu, Zadru, Kninu, Sinju, na Braču…


Komentari