‘GOSPODO DRAGA, ŠTO JE OVO’ U Dumovcu potok promijenio boju i smrdi: ‘Ovdje nam se igraju djeca’

Photo: Facebook

Uznemirujuć prizor rozo-crvenog potoka u subotu poslijepodne zgrozio je stanare Dumovca.

“Gospodo draga, može li mi molim Vas netko reći što se ovo događa sa divnim i krasnim potokom Črnec?”, upitala je jedna žena u Facebook grupi “Sesvete i moj kvart”, priloživši fotografije gotovo pa krvavog potočića. Mnogi su se odmah složili da ovako nešto nikad nisu vidjeli u ovom zagrebačkom naselju, iako tamo žive godinama.

Mnogi su se također požalili na smrad koji dopire od potoka, jer se u njega ulijeva kanalizacija.

24sata pišu kako je “krvavi potok” i ranije uznemirio Zagrepčane, točnije prije 13 godina kada sesve prijavili Županijskom centru 112, a na teren su izašli vodopravni inspektori te službenici iz Hrvatskih voda koji su uzeli uzorak crvene boje na analizu.

“Nekoliko puta na mjesec potok dobije krvavo crvenu boju. Najviše smrdi navečer kad malo zahladi. Ne možemo više živjeti uz ovaj smrad, pa ovdje se igraju naša djeca”, govorili su mještani Dumovca prije 13 godina, no od tad pa do danas nije bilo sličnih situacija.

Čak i prema stručnoj analizi kakvoće vode potoka Črnec iz 2011. godine kojeg su proveli doc.dr.sc. Ankica Senta Marić, dipl.ing. Damir Andabaka i dipl.ing. Nataša Zdjelarević, stoji da je zagađivač potoka industrijska zona Sesvetskog Kraljevca.

“U potok Črnec izlijevaju se otpadne vode industrije Končar (sklopno postrojenje, elektroindustrija), Pellis ili Duma (tvornica kože). Najznačajniji onečišćivači su Agroproteinka čiji se kontejneri za prijevoz životinjskog otpada ispiru te upravo ta voda završava u Črnecu, dok tvrtka Pellis ispušta mulj i otpadne vode u potok. Naslage masnoće iz kanala su duboke, a tlo oko njega je onečišćeno”, stoji u analizi.

Iz PU Zagrebačke potvrdili su za 24sata da je policija izašla na teren te alarmirala nadležne službe kako bi se utvrdilo zbog čega je voda takve boje.


Komentari