(FOTO) ONI SU ZLOČINAČKO UDRUŽENJE: Četiri Zagrepčanina pokrenuli takav biznis da ih sad policija tereti za 31 kazneno djelo

Foto (ilustracija): Goran Stanzl/PIXSELL

Zagrebački su policajci u suradnji s policajcima iz PNUSKOK-a i u koordinaciji s USKOK-om okončali opsežno višemjesečno kriminalističko istraživanje nad četiri Hrvata starosti 54, 47, 55 i 52 godina, iz Zagreba koji su činili zločinačko udruženje kako bi krivotvorili isprave.

Utvrdili su da su se ovi muškarci udružili kako bi na području Zagreba, ali i na području drugih dijelova Hrvatske izrađivali i distribuirali krivotvorene dokumente i to:

Potvrde o izvršenom testiranju za COVID,
Sanitarne iskaznice,
Potvrde o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni djelatnika – higijenski minimum,
Uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje vozilima,
Uvjerenja o osposobljenosti za rad na siguran način,
Licence Hrvatske obrtničke komore za obuku praktikanata i druge javne isprave,

sve to prikazujući ih svojim kupcima kao autentične dokumente koje mogu koristiti u svakodnevnom životu.

Isto tako, policajci su došli do zaključka kako su se osumnjičeni dogovorili i međusobno podijelili zadatke i poslove na način da su trojica od njih četvorice pronalazili osobe kojima su bile potrebne određene javne isprave i koje su bile spremne platiti ih, uglavnom manjom svotom novca nego što bi koštalo izdavanje legalnim putem.

Tada su pribavljali potrebne obrasce i podatke pa se raspitivali kod institucija, pravnih i fizičkih osoba o legalnom načinu i postupku ishođenja dogovorenih isprava, dok je četvrti ‘kompanjon’ izrađivao dogovorene isprave. Zaradu su dijelili svi skupa.

Nakon što su im pretražene kuće i stanovi, pa i sve s njima povezane prostorije, kod muškaraca je pronađeno i oduzeto više komada raznih krivotvorenih pečata, popunjenih i nepopunjenih obrazaca raznih javnih isprava, kompjutera i više mobitela.

Kod četvrtoosumnjičenog je pronađena automatska puška, automatski pištolj, pa će se zbog toga provesti kriminalističko istraživanje zbog sumnje u nezakonito posjedovanje oružja za osumnjičenog.

To kriminalističko istraživanje rezultiralo je podnošenjem kaznene prijave Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta zbog osnovane sumnje u počinjenje čak 31-og kaznenog djela krivotvorenja isprava u sastavu zločinačkog udruženja radi čega je četvoro osumnjičenih osoba privedeno pritvorskom nadzorniku.

Foto: MUP
Foto: MUP
Foto: MUP
Foto: MUP


Komentari