FOND ZA OBNOVU POD POVEĆALOM! Ravnatelj Vanđelić iskreno: ’Najveći teret je nedaća ljudi, cijela ekipa daje najviše što može’

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Ministar graditeljstva, Darko Horvat u Dnevniku Nove TV izjavio je kako je potpisao 88 odluka o obnovi te da će njih još 50 potpisati u ponedjeljak, no na službenoj stranici Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije do današnjeg dana, nije zaprimljena nijedna. Ipak, stoji kako je zabilježeno 5493 zahtjeva za obnovu.

Ravnatelj Fonda, Damir Vanđelić za Dnevno se osvrnuo na nedostatak odluka, a tvrdi, s ministarstvom se čuje svakodnevno, no ne zna gdje je zapelo. Ipak, optimističan je i tijekom ponedjeljka i utorka očekuje prve odluke.

Aktivnosti Fonda za obnovu

No dok obnova čeka, Fond radi na isplati novčane pomoći. Do sada su isplatili 364  urudžbiranih naknada ukupne vrijednosti od 14,798,348,96 kuna. Nakon što zahtjevi dođu u Fond, tvrdi ravnatelj istoga, treba im 2 do 5 dana za isplatu.

Govori potom i kako je prije nekoliko tjedana, kada se primijenila ingerencija Zakona koji se sada odnosi i na područje Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije, zadaća Fonda postalo i zbrinjavanje 711 obitelji s potresom pogođenog područja, a od ukupčnog broja, 30-ak zahtjeva odnosi se na područje Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije koje je potres pogodio još prije godinu dana.

Upitan o pritiscima koje Fond, ali i on sam trpe zbog sporosti obnove, tvrdi: “Najveći teret je nedaća ljudi. Cijela ekipa stvarno daje sve što može. Ne samo ova u Fondu nego i u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Oni rade i subotama i nedjeljama”, govori pa dodaje kako Fondu treba još 20-30 djelatnika.

Obnova potresom pogođenih područja

Što se tiče sve učestalijih upozorenja da bi za obnovu moglo manjkati građevinskog kadra, Vanđelić navodi kako to briga koju brinemo prerano. Govori kako građevinska operativa nakon zagrebačkog potresa nije opterećena jer obnove nije bilo, a osim toga, ista ima mogućnost da godišnje svoje kapacitete poveća za par milijuna kuna. Uostalom, uvijek može i uvesti radnike.

“Budući da će se obnova u određenom dijelu financirati i iz sredstava Europske Unije, na natječaj će se moći prijaviti i strane tvrtke. No, domaća operativa bez problema može zadovoljiti potrebe”, rekao je.

Jednom kada i do obnove dođe, prvo na red dolazi uklanjanje objekata. Ista bi mogla započeti već u sredinom ili krajem travnja, ako odluke stignu, smatra.

Obnova kao politička kampanja

Budući da je prošla godina dana od potresa, a obnova nije počela, kandidati za gradonačelnika Zagreba koriste priliku pa na temu istoga iznose vlastite metode. Tako se u medijima pojavila vijest kako Zvonimir Troskot (Most) smatra kako bi bilo dobro “srušiti” Donji grad i izgraditi novi.

Ravnatelj Fonda za obnovu s tom idejom se ne slaže. Govori kako treba razlikovati konstrukcijsku i urbanu obnovu objekata. Zakon se odnosi samo na konstrukcijsku, a Fond je zadužen samo za privatne zgrade, ne i javne.

Troskotova ideja spada pak u urbanu obnovu, a za nju je sada kasno. Vanđelić govori kako su svi koji takvu obnovu žele, a koji sjede u Saboru, prilikom donošenja Zakona trebali o tome glasati.

“Ovako mi to sve djeluje plitko”, zaključuje.


Komentari