Evo kako je Ante Gotovina još jednom postao žrtva političkih igara

Foto: Facebook

Posljednji koji je odlučio iskoristiti lik i djelo Ante Gotovine je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Fotografija s generalom očigledno je hit među našim političarima. Posljednji koji je izvukao kartu Gotovine splitski je gradonačelnik Opara.

“Prijateljska potpora mog prijatelja Ante Gotovine u Pakoštanima, koji nam je čestitao na dostojanstvenoj kampanji koju smo vodili, a koju je i on sam pomno pratio. Ugodna večer s prijateljima Andrej Plenković, Davor Ivo Stier i Damir Krstičević. #SplitZaSve

Facebook
Facebook

Prisjetimo se i 2015. godine kada je slično učino zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.  Ante Gotovina postao je počasni građanin grada Zagreba. Iako je gradonačelniku u to vrijeme (točnije od raspada koalicije njegove liste s HSLS-om i razilaženja s Darinkom Kosorom) nedostajala pokoja ruka u Skupštini pa mu tako između ostalog, nije prošao ni rebalans proračuna, jasno je kako su ovu ideju, zastupnici podržali.

Drugim riječima, prvi put nakon dugo vremena, zagrebački zastupnici neovisno o stranačkoj obojanosti, podržali se jedan gradonačelnikov potez – Milan Bandić ponovo ih ujedinjuje i time njima, ali i javnosti šalje vrlo jasnu poruku: ”Evo tko je tu gazda!

Međutim, osim osiguranih ruku zastupnika (ako ne svih, onda barem većine), ovaj potez Bandiću je, vrlo logično, donio toliko potrebne političke bodove, ali i u sjenu (barem na trenutak), bacio silne otpužnice. Tada se sve pripremalo približavanju datumu parlametnarnih izbora, a Bandić je poput feniksa igrao na sve i izdigao se.

Facebook/Milan Bandić
Facebook/Milan Bandić

Vezati svoj lik i djelo uz ovog hrvatskog heroja mudar je gradonačelnikov potez, a vidi se kako  HDZ-ovci često igraju na tu kartu, no ni SDP-ovci nisu imuni.

Facebook
Facebook

O kavi s generalom Gotovinom sanjaju mnogi.

“Susret sa starim prijateljima – Na putu za Zadar svratila sam kod mojih Dunje i Ante… Hvala im na gostoprimstvu”, kazala je Grabar Kitarović tijekom kampanje za predsjedničke izbore.

Kerum žestoko po Opari

Razgovor i fotkanje Opare uz Gotovinu u opuštenoj atmosferi zasigurno su odaslali snažnu poruku biračkom tijelu u Splitu, stoga ne čudi bijesna reakcija Željka Keruma.

”’Ne sumnjam u istinitost anketa, ali mislim da su mogle biti bolje. Opara je vršio pritisak preko medija i javnih osoba poput Ante Gotovine. Nakon ove završene večeri, mi ćemo inzistirati na ponovnom brojanju glasova. Oni što su mislili provesti na siliu, nisu uspjeli. Radit ću za dobrobit građana Splita.

Jučer je moj protukandidat bio na skupu u Visokom. Da sam ja to napravio, rekli bi da sam primitivac. Šta će bit, bit će. Neću dozvoliti nikakve manipulacije, nego ćemo inzistirati na kontroli listića. Ja njima ništa ne vjerujem. Na takav perfidan način koristiti gospodina Gotovinu nije korektno“, rekao je Željko Kerum.

Preko tuna do Gotovine

Iako će dio javnosti kazati kako je, kada je riječ o ”druženju s generalom Gotovinom” to ništa drugo nego čisti pragmatički interes pojedinca, nemoguće je ne primijetiti kako je i odnos na relaciji Milanović-Gotovina učestao.

Nemalo puta premijer je istaknuo kako je fasciniran njegovom ljudskošću, a nije tajna kako se Milanović vrlo često sastaje u Zadru s Antom Kotromanovićem, ministrom obrane i generalovim suborcem i velikim prijateljem. Lovili su tako Ante i Zoran tune, pridružio im se i Gotovina pa se iz tih susreta, rodilo  prijateljstvo.

Milanović već mjesecima ispija kave s generalom Ivanom Čermakom koji namjerava svoje poslovno carstvo proširiti kupnjom Ine. Gdje ima dima, ima i vatre kaže stara narodna, a da se u ovom loncu uistinu nešto dimi svjedoči nedavna tajanstvena večera u centru Zagreba na kojoj su uhvaćeni generali Čermak i Gotovina, Milanović te Milivoj Goldstein, močni čovjek Zagrebačke banke, nasljednik Franje Lukovića. Taj susret objašnjen je kao prijateljsko druženje, no vrlo brzo nakon njega oglašava se šef Mola Zsolt Hernadi poručujući da se Mol želi riješiti dionica Ine.

Ptica leti s dva krila te da i ono desno, ali i ono lijevo trebaju biti jednako snažni”, kazao je jednom prilikom general Gotovina, a čini se kako upravo ovu izjavu, možemo protumačiti na različite načine. Ipak, možda onaj najočitiji i najrealniji je taj kako bi general Ante Gotovina, mogao postati osoba koja će učiniti ono što do sada nikome nije uspjelo – ujediniti lijevo i desno krilo…


Komentari