Epilog slučaja psa koji je ugrizao policajca: ‘Policajac mi se ispričao i rekao da apsolutno nema pravo ući u dvorište bez naloga’

Photo: Ilustracija

Nakon što je u medije dospjela vijest kako je početkom kolovoza pas napao policajca u dvorištu kuće, građani su počeli raspravljati tko je u pravu – policajac koji je ušao u tuđe dvorište, bez poziva ili bez naloga, ili vlasnik psa koji, tvrde neki, psa nije naučio kako se treba ponašati, te slušati naredbe vlasnika.

Neki pritom žale pretučenog psa, jer se policajac, kojega je argentinska doga ugrizla i pritom srušila na pod te nastavila gristi, obranio na način da je psa pošpricao suzavcem, te lupao palicom kako bi ga otjerao i spasio sebe, što mnogi navode kao veliku grešku, jer smatraju kako takva pasmina u takvim trenucima još više napada. Dok drugi žale policajca jer smatraju kako je u pokušaju da odradi svoj posao, jednim krivim potezom, nepažnjom, umalo prošao gore od toga što je ‘samo’ zadobio ugrize.

Mnogi nisu sigurni je li policajac smio ući u dvorište vlasnika bez poziva, a u komentarima na našem Facebook profilu javio se jedan čitatelj s gotovo identičnim slučajem, te je možda odgovorio na pitanje kakav ishod nemilog događaja možemo očekivati u ovom posljednjem slučaju.

Još jedan slučaj dolazi isto iz Samobora, a evo što se dogodilo:

Prije godinu dana policajac je bez pitanja ušao u moje dvorište. Psi su bili u dvorištu i napali ga jer su branili to isto dvorište. Srećom bio sam u kući i odmah ih zaustavio pa je policajac dobio samo jedan zalogaj. Zatim mi se ispričao i rekao da apsolutno nema pravo ući u dvorište bez naloga i da je to njegova greška. Da postoji potreba da policija uđe u dvorište gdje se nalaze psi čuvari, postoje postupci (veterinari i komunalni radnici koji smiruju pse bez obzira na to koliko su divlji). Tako se to radi, ne prvo suzavcem, a kad je pas slijep i omamljen, pretučen je i palicom. Btw Ja sam iz okolice Samobora i taj policajac znao je što radi. On je jednostavno arogantan. I da … pas se ne smatra oružjem, već kućnim ljubimcem koji u nekim slučajevima brani svoje dvorište”, komentirao je jedan naš čitatelj koji vjeruje kako je policajac namjerno ozlijedio psa ne razmišljajući o postupcima.

Podsjetimo, 5. kolovoza oko 11 sati, policajac zaputio na jednu adresu u Samoboru kako bi po nalogu suda utvrdio prebivalište D. M. H. (33). Nakon što je pritisnuo zvono na ogradi, a nitko nije otvarao, ušao je kroz otključana vrata u dvorište kuće i pozvonio na vrata kuće, no tada ga je napao pas koji ga je više puta ugrizao. Policajac se obranio na način da je psa pošpricao suzavcem, te lupao palicom, a zbog zadobivenih je ozljeda morao potražiti liječničku pomoć.

Za oba slučaja poslali smo upit MUP-u a njihovo pojašnjenje nemilih događaja objaviti ćemo čim dobijemo odgovor.


Komentari