Dolazite li s posla živčani i pod stresom? Istraživanje otkrilo kako to utječe na vašeg psa

Pixabay

Prema novom istraživanju odnos čovjeka i psa je dvosmjerna ulica jer jedan na drugog prenose dobra i loša raspoloženja. Već odavno je poznato da je čovjek emotivno povezan sa svojim ”najboljim prijateljem”, ali iznenađujuć je podatak  da razina stresa u psa i njegova gospodara raste i pada istodobno.

Svima je poznat pozitivan učinak pasa na ljude jer u njihovu prisustvu smiruju se čovjeki otkucaji srca i tlak, a raste razina oksitocina, koji se naziva i “hormon ljubavi”, kada gledamo u pseće oči, piše HRT.

Isto tako, i vlasnici pasa profitiraju u ovoj ”vezi”. Studije su otkrile da možete živjeti duže i zdravije ako imate psa s kojim se družite i kojeg redovito vodite u šetnju.  

No, što se događa kada s posla dolazite živčani i pod stresom. Kako je već spomenuto, snažna psihološka veza između psa i vlasnika vrlo je komplicirana. Naime, ako se vlasnik s posla redovito vraća loše raspoložen, čak i ako pritom nije grub prema psu, razina stresa raste i u kućnog ljubimca.

ISTRAŽIVANJE

U Švedskoj je provedeno znanstveno istraživanje koje je uključilo 33 šetlandska ovčara i 25 pasa rase border collie. Mjerene su razine kortizola, hormona stresa u dlaci pasa i u kosi njihovih vlasnika. Razina kortizola u krvotoku jako varira tijekom dana, tjedna i mjeseca, ali razina u dlaci i kosi varira znatno manje i stoga pruža jasniju slika o razini stresa tijekom vremena. Pritom su posebnim upitnicima izmjerene osobne crte vlasnika i temperament njihovih pasa.

Uspoređujući  temperamente vlasnika i njihovih kućnih ljubicama, stručnjaci nisu našli znatnijih sličnosti ili razlika među njima. Malo je toga govorilo u prilog tezi da ljudi i psi “preuzimaju” crte jedni od drugih kako se to obično kaže za bračni par koji dugo živi zajedno. 

Kada su znanstvenici usporedili uzorke dlake i kose, našli su jasan dokaz emotivne podudarnosti između psa i čovjeka. Uzorci su uzimani jednom ljeti, drugi put zimi. Ustanovljeno je da su razine kortizola u pasa visoke kada su visoke i u njihovih vlasnika, odnosno niske i u pasa i čovjeka.

” Pas u većoj mjeri održava razinu stresa svog vlasnika, nego što vlasnik odgovara na razinu stresa svog psa”, navodi se dalje u studiji.

Brian Hare, profesor evolucijske biologije na Sveučilištu Duke drži da rezultati pokazuju vezu u samo toj točki, pa iako je istraživanje provokativno i originalno, smatra da su potrebne dodatne studije. 


Komentari