‘DJECA SU DOBILA ŠUGU I POVRAĆALA’ Zbog susjede koja živi u fekalijama pati cijela zgrada, jedna obitelj iselila

Photo: Davor Visnjic/PIXSELL, Ilsutracija

Nesnosan smrad proganja stanare zgrade u Nazorovoj ulici u Karlovcu punih 15 godina. Agonija je posebno bolna ljeti, kada se zbog velikih vrućina smrad još jače osjeti, a glavni je krivac susjeda koja ne vodi brigu o čistoći svog stana, ali i o većem broju životinja koje drži u stanu. Nezadovoljni susjedi odlučili su tužiti ženu, a priključio im se i upravitelj zgrade, tvrtka Inkasator, koja je nekoliko puta upozorila ženu da vodi računa o higijeni svojih kućnih ljubimaca. Svratili su do gospođe i komunalni redari, kao i veterinarska inspekcija, ali pomaka nije bilo.

KAportal piše da zbog je sporni stan pun fekalija jer pse ne izvodi u šetnju, a susjedi tvrde da osoba koja uđe u lift iza nje “ne diše”.

S ovim problemom jedna obitelj se više nije mogla nositi pa su odselili, no sada imaju novi problem. Stan u problematičnoj zgradi i dalje zbog smrada ne mogu iznajmiti.

Drugi stanari tvrde da su joj pokušali nekoliko puta pomoći očistiti stan, no ona je to odbila. Pisali su i brojnim institucijama, kako bi zaštitili svoje zdravlje, ali ni to nije pomoglo.

Susjeda koja živi blizu gospođe ne može otvoriti prozore stana, a i drugima je otvaranje prozora problematično, naročito ujutro. Susjedi navode kako su djeca iz zgrade dobila mačju šugu i povraćala po hodnicima.

No, tužena susjeda je na sudu rekla kako se ne smatra nadležnom za taj problem, jer je on u ingerenciji veterinarske inspekcije i komunalnog redarstva koji provode postupak protiv nje. Porekla je da drži previše životinja te dodala da im održava higijenu i ne zanemaruje ih. Navela je i da je 13. svibnja 2019. veterinarska inspekcija utvrdila da posjeduje samo tri psa i pet mačaka koji su uredno čipirani, redovito cijepljeni te uredni i dobro paženi, zbog čega su utvrdili da nema osnove za poduzimanje bilo kakvih mjera protiv nje.

Kako bi sud utvrdio što je istinito, proveden je još jedan očevid. U njemu je utvrđeno kako su prozori i vrata njenog stana zapušteni te da su u stanu uočeni pas i nekoliko mačaka. Hodnik zgrade su ocijenili čistim te nisu osjetili nikakve neugodne mirise, ali ni pronašli tragove izmeta, životinjskih dlaka i ostalog biološkog otpada. No, jedan od svjedoka je sudu rekao kako je ona nabavila novi otirač i dva dana prije očevida špricala ispred stana s nekakvim sprejem.

Sud se nakon svega proglasio nenadležnim za utvrđivanje koliko ona ljubimaca i u kojim uvjetima smije držati u stanu. Nadležnost za provođenje mjera i nadzor prebacili su na veterinarsku inspekciju. Na kraju je odlučeno da žena mora očistiti i dezinficirati svoj stan te ga i ubuduće držati urednim. A mora još platiti i 772,80 kuna sudskih troškova.

“Sud zaključuje da je smrad koji se osjeća iz stana tužene prekomjeran za stambenu zgradu u kojoj žive tužitelji i tužena. Stoga je sud udovoljio tužbenom zahtjevu tužitelja ocjenjujući ga osnovanim, te je naložio tuženoj da očisti stan i da ga drži čistim i urednim ubuduće. Ovo iz razloga kako ne bi iz stana ubuduće izlazio smrad – izrazito jaki intenzivni mirisi koji onemogućavaju stanare zgrade u normalnom i uobičajenom korištenju svojih stanova i zajedničkih dijelova i uređaja zgrade. Sud osobito ističe činjenicu da ovakvom odlukom sud štiti prije svega zdravlje stanara zgrade, osobito djece”, obrazloženo je u presudi.


Komentari