Direktor Westgatea otkrio nam je istinu o zatvaranju najvećeg shopping centra

Otkrili smo što se krije iza glasina o zatvaranju najvećeg hrvatskog shopping centra

Posljednjih nekoliko mjeseci, točnije od srpnja prošle godine nizale su se glasine i razna šaputanja da se Westgate, najveći shopping centar u Hrvatskoj, zatvara zbog neposjećenosti i lošeg poslovanja.

Kako bismo otkrili jesu li informacije točne ili je zbilja riječ o pukim glasinama, porazgovarali smo sa Stjepanom Iveljićem, direktorom Westgatea.

  • Posljednjih nekoliko mjeseci spekuliralo se o zatvaranju Westgatea. Kako komentirate te glasine?

Koristim još jednom priliku da demantiram bilo kakva nagađanja o zatvaranju Westgatea. Glasine o kojima je riječ su neutemeljene, neistinite, a usudio bih se reći i vrlo zlonamjerne, njihov je cilj stvaranje nesigurnosti kod naših zakupaca, djelatnika i posjetitelja, a prije svega kod potencijalnih zakupaca.

Aktivno radimo na dugoročnim poslovnim planovima koji uključuju i nove zakupce, ali i know how i infrastrukturu koje trenutno može ponuditi samo Westgate Shopping City.

  • Jedan od povoda takvim glasinama bio je i odlazak pet jakih brendova iz Westgatea. Koji je razlog njihovog odlaska?

Inditex grupacija se legitimno odlučila na drugačiju poslovnu strategiju, i dalje me iznenađuje toliki interes oko njihovog odlaska, posebno u svjetlu činjenice da pojedinim centrima nitko do sada nije postavljao pitanje zašto ti brendovi nisu bili, ili još uvijek nisu, ondje prisutni. Dolazak i odlazak brendova predstavlja uobičajen poslovni proces u trgovačkim centrima i to nije ništa neuobičajno na tržištima, kako kod nas tako i drugim državama. Bez obzira na navedeno, Westgate je i dalje centar s najviše iznajmljenih prodajnih površina s vrlo atraktivnim zakupcima poput brendova H&M, Reserved, Mohito, Mango, Högl, New Yorker, Terranova, C&A i mnogim drugima.

  • Jesu li u Westgate došli neki novi brendovi ili tek planiraju doći?

Ove godine su u naš prostor stigli kupcima iznimno zanimljivi brendovi poput jednog od najvećih turskih lanaca namještaja i opreme za dom – Dogtas, pun pogodak je bio i popularni Pepco, diskontni brend odjeće i proizvoda za kućanstvo te Terranova, brend odjeće za mlade. Na prostoru od oko 100 000 četvornih metara i dalje je najveći broj modnih brendova na jednom mjestu te je Westgate i dalje shopping centar i modno središte u Hrvatskoj broj 1.

Godišnji promet koji se ostvari u Westgateu je veći od 50 milijuna eura i pozitivni trendovi u gospodarstvu se reflektiraju i na nas. Neki od zakupaca su te trendove prepoznali na vrijeme i već ostvaruju rekordne promete.

  • Kolika je trenutna popunjenost prostora u Westgateu?

S više od 240 modnih i drugih brendova među kojima su Mohito, Sportina, Müller, Mango, Reserved Lacoste, Galileo, s.Oliver, Hervis, Intersport i mnogi drugi, zadovoljavamo gotovo sve potrebe kupaca. U fazi smo pregovora koji će dovesti neke potpuno nove brendove, ne samo u centar nego i u Hrvatsku. Vesele nas i rezultati nedavne ankete koja je provedena u samome centru i online i u kojoj su nas posjetitelji ocijenili odličnim i vrlo dobrim ocjenama. Sve to pokazuje da je Westgate prepoznat kao shopping destinacija i da sve naše dodatne aktivnosti koje organiziramo za posjetitelje doprinose jedinstvenom doživljaju kupovine i druženja unutar Westgatea.  

  • Koliki je promet ovog shopping centra? Naime, u navodima o zatvaranju spominjali su se i veliki godišnji gubici.

Westgate je upravo proslavio 8. rođendan, i to s obećavajućim rezultatima unatoč teškoj gospodarskoj krizi koja je trajala više od 6 godina i koja nas zapravo prati gotovo od početka. Ukupna investicija je iznosila preko 200 milijuna eura i nije za očekivati povrat investicije u kratkom roku a pogotovo tijekom godina recesije. No, optimistični smo i svakako ne stojimo na mjestu.

Pokazalo se da je Westgate idealan centar za hrvatske shopping navike. Iznimno je dobro prometno povezan s gradom i ta je udaljenost relativna u odnosu na sve ono što centar nudi. Imamo 4 besplatne autobusne linije s nekoliko lokacija u gradu Zagrebu i Zaprešiću, najveću dječju igraonicu na zatvorenom koja se prostire na 4 tisuće četvornih metara. Također, pratimo ekološke trendove pa je nedavno otvorena najveća e-punionica u Hrvatskoj, koja je za naše posjetitelje besplatna, i simbolično je 100. punionica za električne automobile u Hrvatskoj.

westgate 23.10.2010.

  • Kakvi su do sada bili poslovni rezultati? Što radite da ih poboljšate?

S obzirom da je 2017. godina tek završila, istaknut ću poslovne rezultate iz 2016. godine. Tada je gubitak iznosio nešto više od 74 milijuna kuna, što je pomak za više od 27 milijuna kuna u odnosu na 2015. kada je gubitak bio 101 milijun kuna, a znatno više u odnosu na 2014. I dalje ostajemo dostupni i transparentni kad je riječ o podacima koji se odnose na poslovanje centra.

Moram naglasiti naš iznimno korektan odnos sa zakupcima jer zajedničkim naporima uspijevamo zadržati poziciju jedinstvenog shopping centra u Hrvatskoj bez obzira na sve dosadašnje pokušaje stvaranja nestabilnosti i lošeg imidža centra što sam na početku spomenuo. A u zadnjih 6 godina ih je bilo jako puno, kao ni u jednom Centru do sada.

  • U Zagrebu se nalazi veliki broj shopping centara. Što biste izdvojili kao najveću prednost Westgtea naspram konkurencije?

Prema nedavnoj anketi koju smo proveli, Westgate je prepoznat kao obiteljsko shopping odredište zbog brojnih sadržaja koje centar nudi i djeci i odraslima. Sve veća posjećenost aktivnosti poput Late Night Shoppinga, Rujanfesta, izložbi, besplatnih dječjih predstava i gastro ponude malih lokalnih proizvođača, pokazuje nam da prepoznajemo potrebe kupaca koji traže cjelovit doživljaj prilikom posjete Westgateu. Prosječni kupac centra troši do 1000 kuna po posjeti.

Westgate osim najveće ponude modnih brendova u Hrvatskoj i iznimne infrastrukture, svojim posjetiteljima neprestano nudi dodatne zabavne sadržaje za cijelu obitelj. Primjerice, u zadnja tri mjeseca imali smo pravu kišu aktivnosti među kojima su Rujanfest, Domaći kutak, Međunarodna izložba mačaka, Wedding Expo, Dani beba, djece i trudnica, WestTaste, nagradni natječaj na kojem smo darovali novog Golfa te brojni drugi. Sve su to događanja koja privlače sve veći broj posjetitelja željnih zanimljivih sadržaja, posebno tijekom hladnijih dana.

  • Priča se o unaprijeđenja poslovanja Westgatea. Jedan od poteza ka tome je i izgradnja prometnog čvorišta u Bistri radi bolje povezanosti sa Zagrebom. Hoćete li sami financirati taj projekt? O kolikom se iznosu radi?

Dobili smo sve potrebne dozvole za gradnju čvorišta Westgate-Bistra. Moram napomenuti da smo imali vrlo dobru podršku kod resornog ministarstva Prometa i veza kao i lokalne zajednice Grada Zaprešića. Cijeli projekt ćemo mi financirati, a procjenjujem da će iznimno velika gospodarska korist biti za lokalnu zajednicu i šire, ali i za brojne domaće i strane turiste koji će znatno jednostavnije i izravno s autoceste moći posjetiti najveće modno središte u Hrvatskoj. S obzirom na porast turista u Hrvatskoj, iz godine u godinu raste očekujemo također i njihov veliki broj u centru.

  • Postoje li još neki planovi za budućnost? Što kupci mogu očekivati od Westgatea?

Fokus je na učvršćenju aktualne pozicije i maksimalnom iskorištavanju svih potencijala centra koji raspolaže s oko milijun četvornih metara unutarnjeg i vanjskog prostora. Spremni smo za sve buduće trendove koji će neminovno zahvatiti i naše tržište, a odnose se na retail parkove koji mogu ponuditi brojne sadržaje poput zabavnih, sportskih i turističkih sadržaja na jednom mjestu. Upravo smo mi sa svojim mogućnostima idealni za buduće trendove u razvoju shopping centara.

Jedan od najvećih projekata koji nam predstoji je gradnja čvora Westgate-Bistra i nadam se da će započeti u što skorijem roku.


Komentari