Dio Vlaške se trajno zatvara za aute, Korlaet otkrio detalje, ali struka upozorava na dva ključna problema

Foto: N1 screenshot

Nakon što je na redovnoj konferenciji za medije zagrebačkog gradonačelnika najavljena adaptacija dijela Vlaške ulice, između Draškovićeve i Palmotićeve ulice, u pješačku zonu, zagrebački dogradonačelnik Luka Korlaet dodatno je za Radio Sljeme pojasnio o čemu se radi.

Projekt pretvaranja kultne ulice isključivo u zonu za pješake počinje 28. svibnja i zamišljen je u fazama.

Projekt adaptacije tog dijela stare Vlaške u zonu namijenjenu samo za pješake kreće 28. svibnja u podne, s velikom proslavom, a imat će nekoliko faza.

“U prvoj fazi zatvorit će se kolni promet te kreće instalacija žardinjera sa stablima, koje će ujedno biti i klupe. Terase kafića ostaju, a donijet ćemo i neke štandove za obrtnike. Otvorenje prostora za pješake obilježit ćemo s koncertom te djecom iz triju obližnjih škola koja će crtati po pločniku, a u tome će im pomagati i ulični umjetnici”, najavio je Korlaet za Radio Sljeme.

Napomenuo je kako će ipak Vlaška ostati prohodna za interventna vozila, a također se nada da će se ovime doći do promjene navika među građanima te da će ih to potaknuti da više pješače i koriste javni prijevoz.

“Do sada se promet u gradu projektirao isključivo iz fokusa automobila, a s tim treba prestati. Grad pripada svima, ne samo autima”, rekao je Korlaet.

Najavio je i da planiraju Masarykovu te cijelu promenadu do HNK-a u budućnosti pretvoriti u pješačku zonu, ali to je ipak zasada samo u planu.

Nove promjene u Vlaškoj, dodaje Korlaet, također znače i ukidanje desetak parkirališnih mjesta.

Struka zabrinuta

No, Marko Ševrović, docent Zavoda za prometno planiranje upozorio je na dva problema koje bi ove promjene u Vlaškoj mogle uzrokovati.

“Što će se dogoditi s vozilima koja tu ulicu koriste za komunikaciju prema istoku? Ako idete od sjevera i želite ići prema istoku, morat ćete se spustiti do Đorđićeve. Sad je pitanje kako će se ovo tu odraziti na promet tamo. Promet je vrlo sličan tekućini – ako ga negdje zatvorite, on će otići negdje drugdje. Također, tu je i pitanje pješačkog prijelaza na Palmotićevoj. Postojat će dvije odvojene pješačke zone s vrlo prometnom Palmotićevom između njih”, izrazio je Ševrović zabrinutost na Radio Sljemenu.

Dok se Palmotićevoj, kao rješenje, nudi semafor, Korlaet je naglasio i kako je odluku o Vlaškoj podržalo i Vijeće gradske četvrti Donji Grad i gradska uprava.


Komentari