Iz MUP-a poručuju: Građani, prijavite posjedovanje zračnog oružja

Ilustracija

Iz Ministarstva unutarnjih poslova pozvali su u utorak građane da prijave posjedovanje zračnog oružja u policijskoj upravi ili policijskoj postaji prema mjestu svojeg prebivališta do 1. studenog.

Također ističu da se oružje i streljivo kategorije “C” to jest zračne puške i pištolji moraju čuvati u stambenom ili drugom prostoru koji se nalaze u mjestu prebivališta ili boravišta vlasnika ili korisnika oružja i streljiva, zaključani u ormaru od čvrstog materijala, sefu ili sličnom spremištu koje neovlaštene osobe ne mogu otvoriti alatom uobičajene uporabe.

Iz MUP-a podsjećaju da je stupanjem na snagu Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana 1. studenoga 2018. prestao je važiti dotadašnji Zakon o oružju, prema kojem je dio zračnog oružja bilo u kategoriji D, te se smatralo dozvoljenim oružjem za koje nije potrebno odobrenje niti prijava nadležnom tijelu.

U novom Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana zračnim oružjem se smatraju sve vrste pušaka, pištolja, revolvera i drugih naprava koje snagom stlačenog zraka ili drugog plina izbacuje kroz cijev zrno, kuglicu ili drugi projektil, koje se sada razvrstava u oružje kategorije C, koje je nakon nabave potrebno prijaviti nadležnom tijelu, u roku od 8 dana.

Iznimka je oružje koje pomoću stlačenog zraka izbacuje plastične kuglice ili kuglice punjene bojom (oružje izrađeno za airsoft i paintball), koje je dozvoljeno oružje za koje nije potrebno odobrenje niti prijava nadležnom tijelu, a razvrstano je u kategoriju D. Navedeno oružje potrebno je prijaviti samo u slučaju prelaska državne granice.

Novi Zakon o nabavi i posjedovanju oružja građana propisao je da su građani koji posjeduju zračno oružje koje je prema odredbama Zakona o oružju bilo razvrstano u D kategoriju dužni u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu tog zakona prijaviti posjedovanje tog oružja nadležnom tijelu.


Komentari