Iz HNS-a kritiziraju uspješno poslovanje ZET-a: ‘Potrošili su više od planiranog, a nisu prilagodili proračun’

FOTO: Dražen Komar

Od vječnog gubitaša nakon niza godina ZET je prvo polugodište 2019. završio u plusu od 14,5 milijuna kuna prije oporezivanja, iako je uprava planirala da će imati minus od 25,7 milijuna. Suhe brojke u nerevidiranom izvješću pokazuju da su prihodi iznosili 590,3 milijuna kuna, a rashodi 575,9 milijuna. Tim su se povodom oglasili iz zagrebačkog HNS-a čije priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Kao što je vidljivo iz Poslovnog izvješća ZET-a za prvih šest mjeseci 2019. godine ZET je u samo godinu dana uspio od gubitaša s preko 50 milijuna gubitka u istom razdoblju prošle godine, doći do dobiti od 14 i pol milijuna kuna u prvoj polovici 2019. godine. To je jako dobra vijest za ZET, no ako se pažljivo pogledaju svi parametri, pogotovo od prodaje karata i ostalih osnovnih djelatnosti kojima se ZET mora baviti, onda se možemo s pravom pitati radi li se o potezu “magičnim perom” i čistom “financijskom inženjeringu” od strane grada?Kao što je već od ranije poznato grad je na ZET prenio upravljačka prava nad Žičarom Sljeme, izgradnja koje je moguće jedino putem kreditnog zaduženja. Da li je to razlog zašto ZET odjednom počinje poslovati u plusu?”, pitaju iz HNS-a.

Izgradnja sljemenske žičare je u manje od godinu dana narasla na 560 milijuna kuna

U cijelom tom “financijskom inženjeringu” treba istaknuti da je već u prvih šest mjeseci 2019. godine za izgradnju Žičare potrošeno više od 107 milijuna kuna, 3,7 puta više od proračunom planiranih 29 milijuna kuna, a u međuvremenu ne samo da nije bilo rebalansa proračuna nego sredstva za Žičaru nisu povećana čak ni internom preraspodjelom.

Zagrebački HNS ne dovodi u pitanje potrebu izgradnje nove Žičare Sljeme već financijsko planiranje

Upitno je uz koju cijenu i da li će zahvaljujući takvom načinu “strateškog” financijskog planiranja te nepoštivanja proračuna, građanima Zagreba u budućnosti ostati išta osim otplate velikih kredita.”


Komentari