Iz Grada pojašnjavaju, hostel u vlasništvu grada ne zadovoljava uvjete za karantenu, a i dom je stotini djece iz Kine

Foto: Screenshot

Malverzacije s objektima u gradskom vlasništvu svako malo isplivaju na površinu, no nakon potresa i nemogućnosti zbrinjavanja građana koji su ostali bez domova u neke od takvih, postali smo izrazito pažljivi kada se donose neke ključne odluke koje su nekako povezane s gradskom imovinom.

No, ova posljednja, spojila je obje zagrebačke katastrofe i uključila i neko privatno vlasništvo.

Podsjetimo, prvo je sljemenski hotel, u vlasništvu grada, ”Tomislavov dom” postao karantena za zaražene koronavirusom, a potom je prije nekoliko dana, Hotel “I”, hotel u privatnom vlasništvu, postao nova karantena.

Tom prilikom iz Grada su naveli čak nekoliko razloga zašto Tomislavov dom više nije prikladan kao karantena. Prvi na popisu bio je prostorna dislociranost, zatim i poteškoća u dolasku osoblja koje radi u karanteni, poteškoća u prijemu i otpustu korisnika (koje ponovno treba prevesti na traženu lokaciju), a tu je dakako bila i smanjenost brzine reakcije svih žurnih službi, ali i dugog vremena prijevoza osoba koje imaju nalog za samoizolaciju.

No, sumnjiva karantena ni tu nije stala, a glavno pitanje bilo je: Zašto karantena nije u nekom od hotela u vlasništvu grada?. Tom prilikom često je spominjan i Hostel Arena, u vlasništvu Holdinga.

“U Hostelu Arena u Zagrebu trenutno je smješteno preko 100 djece sportaša, mladih Kineza različitih uzrasta koji od listopada 2019. borave u Republici Hrvatskoj. Riječ je o projektu kojim se ta djeca, uz hrvatske trenere uključuju u sustav sporta Republike Hrvatske – treniraju u hrvatskim klubovima učeći od hrvatskih sportskih stručnjaka kako ostvariti vrhunske rezultate”, oglasili su se iz Grada.

No, odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite od 19. ožujka 2020. obustavljena su sva sportska natjecanja i organizirani treninzi te su prestali s radom svi sportski, rekreacijski i fitness centri, a iako je predmetna mjera prekinula sve aktivnosti mladih Kineza, oni se nisu mogli vratiti u Republiku Kinu te se trenutno nalaze u Hostelu Arena, nastavljaju iz Grada.

Zagrebački holding d.o.o. – Podružnica Vladimir Nazor u suradnji s Kineziološkim fakultetom u Zagrebu obvezan je i odgovoran osigurati skrb, sigurnost i zdravlje te djece, jer im u ovom trenutku navedeni objekt predstavlja dom”, naveli su.

Osim toga, prema navodima epidemiologa Službe za epidemiologiju, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar Zagreb, za osiguranje organizirane karantene u objektu potrebno je udovoljiti osnovnim uvjetima: odvojena soba i kupaonica s adekvatnom ventilacijom za svakog korisnika. Navedene uvjete objekt Hostel Arena ne zadovoljava, ističu iz Grada i navode još neke razloge zbog koji hostel nije dobar izbor za karantenu.

“Za rad karantene potrebni su i drugi uvjeti poput: osigurana dostava hrane i svih drugih potrepština; osigurano osoblje za praćenje zdravstvenog stanja kontakata, dnevno mjerenje temperature i praćenje respiratornih simptoma; osiguran transporta za osobe koje razviju simptome; osiguran telefon/internet za komunikaciju od strane zdravstvenog osoblja, kako bi svakodnevno javili zdravstveno stanje, za komunikaciju s obitelji, kao i za pristup informacijama; osigurano odlaganje otpada; prostor za nečisto rublje kao i prostor za pranje nečistog rublja; osigurano parkiralište te osigurana kontrola pristupa i ulaza”, tvrde.

Naposljetku, zaključili su i kako bi i sve preinake u vidu omogućavanja provedbe epidemioloških mjera i dodatnih građevinskih zahtjeva, bile financijski zahtjevne, a ne bi bile ni u interesu djece koja prostor već koriste.


Komentari