Iz Europske komisija stigla opomena zbog eksploatacije šljunka: Građani ističu velikogoričko jezero kao jedan od razloga

Wikipedia

Hrvatska je dobila tri službene opomene zbog nepoštivanja europskog zakonodavstva.

Europska unija ističe kako se uz eksploataciju šljunka i pijeska ne primjenjuju zahtjevi za procjenu stanja voda i utjecaja takve eksploatacije na okoliš.

Komisija smatra da je riječ o očitom kršenju odredaba o procjeni utjecaja na okoliš iz Direktive o staništima, Okvirne direktive o vodama i Direktive o procjeni utjecaja na okoliš, piše tportal.

Od Hrvatske se traži da uskladi nacionalno zakonodavstvo s Direktivom o procjeni utjecaja na okoliš, kojom se osigurava provedba procjene utjecaja na okoliš prije odobravanja privatnih i javnih projekata.

Građani Velike Gorice smatraju kako je jezero Čiče jedan od razloga zašto je Hrvatska dobila ovu opomenu od Europske unije.


Naime, Čiče je nastalo eksploatacijom šljunka. Nastankom jezera pala je razina podzemnih voda što je dovelo do isušivanja močvara. Stanovnici Velike Gorice i okolice smatraju kako je iz jezera iskopano previše šljunka, odnosno da je ono trebalo davno stati.

Južne obale jezera godinama su bile glavno kupalište, koje je okupljalo brojne građane, sve dok nije zatvoreno od strane nadležnih inspekcija.

Čiče se danas ne koristi onako kako je bilo planirano i onako kao su mnogi Velikogoričani to očekivali. Gradska uprava Velike Gorice planirala je izgraditi sportsko rekreativni centar na jezeru, no početku izvedbe planova, ni nakon godina planiranja, nema ni traga.

Screenshot: Facebook
Screenshot: Facebook

Komentari

loading...