IZ BOLNICE SREBRNJAK STIŽU OPTUŽBE: Predsjednica Uprave iskorištava svoj položaj

Iz dječje bolnice Srebrnjak medijima je poslano hitno priopćenje čiji sadržaj prenosimo u cijelosti:

“Dopustite da vam uputimo zabrinjavajuće radnje i postupanja predsjednice Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak prof. dr. sc. Ane Stavljenić Rukavina.

Zlouporaba položaja

Dotična je iskoristila svoj službeni, društveni i politički položaj predsjednice Upravnog vijeća te uime i za račun interesne skupine koju zastupa odlučila pokrenuti postupak razrješenja dužnosti doc. dr.sc. Boru Nogala, ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, prije isteka njegova mandata.

Mogući povod tomu jest činjenica da je Dječja bolnica Srebrnjak 12. srpnja 2019. u nazočnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, predsjednika Skupštine grada Zagreba Drage Prgometa i ostalih resornih ministara potpisala najveći infrastrukturni projekt iz zdravstva i znanosti u RH financiran iz strukturnih fondova EU-a u vrijednosti 60 milijuna eura (441,5 mil. kuna) želeći preuzeti kontrolu nad njim.


Također, Europska komisija na čelu s europskim povjerenikom za zdravlje i sigurnost hrane Vytenisom Andriukaitisom ocijenila je europski projekt Dječji centar za translacijsku medicinu Srebrnjak jedinim centrom svjetske razine u translacijskoj medicini iz područja pedijatrije u Europi u razdoblju financijskog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Neshvatljiv postupak

Dječja bolnica Srebrnjak klinički je dio Medicinskog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, referentni je centar Ministarstva zdravstva RH, na ponos Hrvatske Europski je centar izvrsnosti za astme i alergiju, prva je bolnica prijatelj djece u RH, ugledan je član organizacije “Health Promoting Hospitals” te je prva i jedina potpuno međunarodno akreditirana državna javna bolnica u RH (DNV–GL-međunarodni akreditacijski standard).

Stoga je neshvatljivo da se nakon takvih rezultata smjenjuje ravnatelj i uprava bolnice u roku od samo dva dana na temelju neargumentiranih i neprovjerenih razloga.

Bolnica ima urednu, transparentnu i sljedljivu dokumentaciju kojom se svi ti navodi opovrgavaju, a suradnja s Upravnim vijećem i gradonačelnikom bila je kontinuirana i neupitna.

Dobrobit pacijenata

Mogući je razlog to što se nakon mukotrpnoga desetogodišnjeg rada na projektu smjenom ravnatelja i Uprave namjerno ugrožava provedba i preuzima se europski projekt koji je proglašen strateškim projektom, a što će imati negativne konotacije i dalekosežne posljedice u Europskoj uniji.

Ugroza projekta primarno će utjecati na dobrobit najosjetljivije skupine bolesnika odnosno djece.

Na današnji dan 4. prosinca 2019. u 14.30 bit će održana izvanredna sjednica Upravnog vijeća radi pokretanja postupka razrješenja ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak doc. dr. sc. Bore Nogala, navode u priopćenju iz bolnice, koje je poslala Ksenija Marin, rukovoditelj općih, pravnih i kadrovskih poslova”, stoji u priopćenju Dječje bolnice Srebrnjak.

Komentari

loading...