Iz Bandićeve stranke otkrili da su i oni dobili spornu prijavu: ‘Oko Možemo se radi pompa, a kad se nas kazni, nikom ništa’

Foto: Pixsell

U ponedjeljak se platforma Možemo oglasila putem svog službenog Facebook profila i otkrila da ih je DORH tužio jer su na ovogodišnjim lokalnim izborima na izbornoj listi u Osijeku imali previše žena. Naime, od ukupno 31 osobe na listi, njih 23 su bile žene.

Na današnjoj konferenciji za medije Sandra Benčić istaknula da je to “klasični apsurd našeg pravosudnog sustava”, gdje se norma koristi u potpuno suprotnom smjeru od predviđene svrhe, te se nada da će osječki Općinski sud uvidjeti da bi takva primjena zakona dovela do potpune suprotnosti onome zbog čega je taj zakon pisan.

Na navedeno su reagirali iz Bandić Milan 365-Stranka rada i solidarnosti. Oni kažu da su za istu stvar već platili kaznu na lokalnim izborima 2017. godine. Tada su za izbor članova Gradskog vijeća Ivanić-Grada na listu stavili 14 žena od 17 kandidata i time su prekršili Zakon o ravnopravnosti spolova.

U presudi iz 2019. godine objašnjeno je da nisu mogli izbjeći spomenuti broj žena jer one čine većinu članstva u Ivanić Gradu. Slijedom navedenog kazna je ublažena na dvije tisuće kuna, no Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici žalilo se na takvu odluku. Žalba je prihvaćena te je Visoki prekršajni sud izrekao kaznu od vrtoglavih 40 tisuća kuna.

“I platili smo je. No kad sud za identični prekršaj kazni Stranku rada i solidarnosti, nikom ništa, to je normalno jer “mi smo i tako kriminalci”. Ali kad se radi o Možemo! onda se radi pompa i onda je to suprotno ideji ravnopravnosti spolova”, otkrio je potpredsjednik Stranke rada i solidarnosti Slavko Kojić za Večernji. On smatra da bi bilo dobro da je taj novac otišao u neki fond za stimuliranje ravnopravnosti spolova, no stvarnost je nešto drugačija.

Komentari