‘ISUSEK, ISUSEK,…’Njihove legendarne izjave svi pamte: ‘U vinogradu sam gnojem gađala Presvetlog, a pogodila Dudeka’

Ilustracija: Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Svijet je u 88. godini napustila legendarna glumica Smiljka Bencet Jagarić. Javnost je pamti po ulozi Regice u mini serijalu “Mejaši”, kao i “Gruntovčanima”. Jedan je to od ikonskih likova, čije se izjave iz serije citiraju i danas.

IZNENADA PREMINULA LEGENDARNA GLUMICA! Njezine uloge svi su obožavali: ‘Pala je prije pandemije, nije mogla hodati’

Radnja serije prati život i negodovštine stanovnika malog sela u Podravini.

“Ne znaš je li bolji scenarij, režija, gluma, scenografija…. Iako nisam sklona hvaljenju, usudim se reći da su “Gruntovčani” tako dobri da se više ne mogu ponoviti”, rekla je jednom prilikom za Večernji list.

Prisjetila se i zanimljive situacije sa snimanja. “Pamtim scenu kad sam u vinogradu gnojem gađala Presvetlog, a pogodila Dudeka. Martin se nije mogao svladati, nasmijao se i to se vidi u epizodi, ali sve drugo bilo je dobro napravljeno, pa nismo ponavljali. Snimali smo na Martinje, pa epizodu pamtimo i po tome što je njegova supruga donijela orehnjaču, makovnjaču i pijaču. Sve smo to pojeli i popili baš u vinogradu.”

Serija je to koja je na male ekrane donijela kajkavsko narječje. Stoga su je voljeli gledati i Zagrepčani, jer ih je govor seljaka iz Gruntovaca podsjećao na jezik s kojim su i oni odrasli. Neki od idioma iz serije uvriježili su se u svakodnevnom govoru mnogih, pa se tako i danas nerijetko može čuti da netko kaže “Isusek, Isusek, kaj mi bu ve Regica rekla”, jedna od izjava lika Dudeka, kojem je Smiljka u seriji utjelovila suprugu Regicu.

“Baš ti trebaju cigaretlini! Ionak se navek z tebe kadi kak s gnojščine”, “Naj gdo veli kaj oče, ali vas je ni čovek napravil”, “Z menom se ni nišče našikaval” i “Puni smo jezerač kak jajce dlak” neke su od nezaboravnih rečenica koje je u seriji rekla Regica.


Komentari