Istraživanje potvrdilo: Najskuplji grad je Hong Kong, pogledajte gdje je tu hrvatska metropola

Na popisu 209 najskupljih gradova za život u 2019. godini Zagreb se našao na 143. mjestu, dok je na prvo mjesto, drugu godinu za redom, zasjeo Hong Kong, pokazalo je to najnovije istraživanje konzultantske tvrtke Mercer.

Osim životnog standarda uspoređen je i trošak večernjeg izlaska za dvije osobe, koji uključuje taksi, večeru i kino ulaznice.

Među prvih deset gradova čak ih je sedam iz Azije. S druge pak strane, najskuplji europski grad je švicarski Zürich koji se našao na petom mjestu, slijede ga Bern na 12., Ženeva, Kopenhagen na 20., te London koji je zauzeo 23. mjesto liste.

U usporedbi s gradovima nama susjednih zemalja, od Zagreba je nešto skuplja Ljubljana, dok se Beograd našao na 181. mjestu liste, a Sarajevo na 194.

Osim životnog standarda konzultantska tvrtka usporedila je i trošak večernjeg izlaska za dvije osobe, koji uključuje taksi, večeru i kino ulaznice.

Mercer je za potrebe svog redovitog godišnjeg istraživanja istražio troškove 200 stavaka na svakoj lokaciji, uključujući smještaj, transport, odjeću, hranu i zabavu, uspoređujući cijene svakodnevice za proizvode poput kino ulaznica, para traperica, litre vode, šalice kave, litre benzina te mlijeka, prenosi Jutarnji list.

Top 10 najskupljih gradova za život:

1. Hong Kong, Hong Kong (SAR)

2. Tokio, Japan

3. Singapur, Singapur

4. Seul, Južna Koreja

5. Zürich, Švicarska

6. Šangaj, Kina

7. Ašgabat, Turkmenistan

8. Peking, Kina

9. New York, SAD

10. Šenžen, Kina

Top 10 najjeftinijih gradova za život:

1. Tunis, Tunis

2. Taškent, Uzbekistan

3. Karachi, Pakistan

4. Biškek, Kirgistan

5. Banjul, Gambija

6. Windhoek, Namibija

7. Islamabad, Pakistan

8. Tbilisi, Gruzija

9. Skopje, Makedonija

10. Managua, Nikaragva


Komentari