Istaknuti virusni imunolog komentirao stanje u Hrvatskoj: ‘Najgore tek slijedi, potrebne su još strože mjere’

Screenshot

U Dnevniku Hrvatske radiotelevizije gostovao je istaknuti virusni imunolog profesor Luka Čičin-Šain iz Centra za infektološka istraživanja u Braunschweigu u Njemačkoj.  Prema njegovoj prognozi broj novozaraženih je sigurno veći, te smatra da će se sve brojke još daleko dizati.

“50 mrtvih dnevno je rezultat onih koji su se inficirali prije 3 ili 4 tjedna, a tada je bilo 1000, 2000 potvrđenih novih slučajeva. To znači da će se sve te brojke dizati i da je ono najgore još uvijek pred nama“, poručio je Čičin-Šain, te smatra da bi Hrvatska trebala imati još strože mjere.

Imunolog ne vidi kako će brojke padati bez oštrijih mjera, a mjere ovog “light lockdowna” bi u idealnom slučaju mogle dovesti da broj novozaraženih ne raste. Napominje da je odluka na Vladi.

“Strože mjere koje su sad stupile na snagu su na razini lockdown lighta koji je sad u Njemačkoj. U idealnom slučaju bi mogle dovesti do toga da brojke stagniraju, ali ne vidim kako bi brojke na osnovu ovih mjera počele padati. Na vladi je da odluči hoće li ostati na ovim mjerama ili će krenuti s još nekim strožim mjerama da bi se broj stvarno početi spuštati“, komentirao je Čičin-Šain.

“Ja vjerujem da ćemo početi s cijepljenjem sredinom prosinca, početkom siječnja”, dodao je.

 

Komentari