Ispod HNK nikut će nova garaža? Tomašević: ‘Rasprava o Zagrebačkom Manhattanu je maska opasnih stavki GUP-a’

FOTO: Zelena akcija

Zelena akcija kritizirala je prijedlog izmjena Generalnog urbanističkog plana koji ukida zabranu izgradnje garaža u središtu grada, a gradski zastupnik Tomislav Tomašević smatra da je rasprava o Zagrebačkom Manhattanu maska koja krije opasne stavke u GUP-u, prenosi Radio Sljeme.

Javni prijevoz, a ne javne garaže! – poručili su članovi Zelene akcije ispred Hrvatskog narodnog kazališta u Europskom tjednu mobilnosti u kojem se potiče korištenje javnog prijevoza. Podsjetili su da je gradonačelnik Milan Bandić više puta rekao da novu javnu garažu želi izgraditi ispod HNK dok ignorira lokaciju u Klaićevoj gdje se garaža planira već 15 godina.

“Ta lokacija ispod srednjoškolskog igrališta je u neposrednoj blizini dječje bolnice u Klaićevoj i mogla bi služiti i u tu svrhu. Nalazi se između dva zelena vala, a to su široke prometnice. Građani koji idu sa zapadne strane prema centru grada, ondje bi mogli parkirati ne prelazeći Savsku i ne stvarajući dodatne gužve, jer je veća protočnost. Umjesto toga, gradonačelnik to uporno ignorira i želi graditi ovdje gdje bi se, u slučaju izgradnje garaže, stvorio prometni čep”, rekao je Bernard Ivčić iz Zelene akcije.

Javne garaže u srcu grada niknut će ako gradski zastupnici podrže nove izmjene GUP-a. Isti je to GUP koji uključuje i projekt Zagrebački Manhattan, a kako ističe gradski zastupnik političke platforme Zagreb je naš! Tomislav Tomašević taj projekt zaokuplja svu pozornost zastupnika i medija.

“Dosta loših stvari u GUP-u, koji je ogroman i kompleksan, prolazi ispod radara. Jedna od najlošijih je ukidanje zone zabrane izgradnje javnih garaža u Donjem gradu. Dakle, mi ne govorimo o garažama za potrebe stanara nego isključivo o automobilima posjetitelja Donjeg grada. Neshvatljivo mi je da ovakav Zagreb misli da zaslužuje titulu zelene europske prijestolnice kao najbolji ekološki grad u Europi. Dok drugi gradovi izbacuju automobile iz centra grada, on ih dovlači u centar!”

O ovim izmjenama GUP-a zastupnici će na sjednici Gradske skupštine odlučivati idući mjesec.


Komentari