Ispitan čovjek od najvećeg Bandićevog povjerenja: Vozač se ne sjeća da je ispitan u USKOK-u

Dragan Matic / CROPIX

U nastvaku suđenja Milanu Bandiću i ostalima svjedočio je Bandićev vozač Ivan Jurčić, koji se na suđenju za štandove koje je grad besplatno dao udruzi Željke Markić spominjao za čovjeka od najvećeg Bandićevog povjerenja, a služio je i kao posrednik u raznim dogovorima. U gradskoj upravi takav se odnos očito nagrađuje pa su u Bandićevim službama zaposleni još i Ivanov otac Željko, sestra Željka i supruga Kristina, piše N1.

“Kao vozač sam gradonačelniku na raspolaganju 24 sata dnevno, ali ima još i drugih vozača koji ga povremeno voze”, rekao je Jurčić.

Zaiskrilo oko Bandićevog voznog parka

“Bandić je koristio Passat, Touareg, Audi A6 i Multivan”, odgovorio je Jurčić na pitanje USKOK-a koje automobile je koristio zagrebački gradonačelnik.

“Ovo je fina reklama za te aute, ako vam je to najjače što imate…”, dobacili su USKOK-u iz Bandićeve obrane.

Ispitivali su ga i je li optuženi Miro Laco mogao samostalno dati nekome neki Bandićev automobil. Danas se na sudu nije mogao sjetiti, ali u istrazi je tvrdio da je svako davanje tih automobila nekome trećem morao odobriti sam Bandić.

Milu Horvat vozio u bolnicu pa na kavu u centar Beča

“Osobno sam vozio Milu Horvat na put u inozemstvo, a znam da nije zaposlenica Grada Zagreba. Znam da je bila bolesna, ali se ne sjećam tko je dao nalog”, rekao je Bandićev vozač. Međutim, u istrazi je rekao da ju je vozio u Beč na pregled te da je nalog dao sam Milan Bandić, a njemu je to naložio Miro Laco.

“Mila Horvat me nazvala i rekla da joj je Bandić dao moj broj da se dogovorimo”, rekao je Jurčić u istrazi.

“Kad sam vas ja nazvao? Postoji li ijedan konkretan slučaj da sam vas nazvao za dostupnost Bandićevih automobila?” upitao ga je Miro Laco, jedini od optuženika koji dolazi na sve rasprave.

“Mislio sam reći da ste me nazvali ako je trebalo auto za delegaciju ili tako nešto. Htio sam reći da sam razgovarao s uredom, a ne s vama osobno. Ne mogu se sjetiti ni jednog konkretnog slučaja”, odgovorio je Jurčić.

“Na put je išla s prijateljicom. Odveo sam ih ravno u bolnicu, sačekao sam ih i odveo u centar grada gdje su ostale neko vrijeme pa su me zvale da ih pokupim i krenuli smo ravno u Zagreb”, rekao je Jurčić.

“Mislim da je Milu Horvat još jednom prije ovoga netko vozio službenim autom u Beč”, rekao je Bandićev vozač.

Vozio Bandića na svinjokolju

Jurčić je Milana Bandića vozio u Poganu Vlaku na kolinje, na koje je njegov kolega Zdravko Krajina doveo ekipu za klanje i kobasičarenje. Za razliku od Krajine koji je tvrdio da je ekipu doveo Bandićevim Touaregom, što je gradonačelnika naljutilo, Jurčić je ustvrdio da je on vozio taj automobil, a da su mesari došli kombijem. Uz to je utvrdio i da je Milana Bandića kasno navečer doveo na svinjokolju u Poganu Vlaku jer su “promašili vremena sastanaka”.

“Ne mogu se sjetiti jesmo li sljedeći dan još nešto obavljali. Siguran sam da smo obavili što smo trebali”, zapleo se vozač.

Nije mu čudno da Antunović šalje sina po auto

Danas se Jurčić nije mogao sjetiti da je Dijana Muhović koristila službeni automobil za odlazak na putovanja u inozemstvo. Međutim, u istrazi je rekao da mu je Laco naložio da opere i natoči benzin i službeni auto i da joj preda auto. Dijana Muhović u optužnici se spominje kao osoba koja je službenim gradskim autom išla na višednevni pogreb majke koja je i dan danas živa.

Jurčić se nije mogao sjetiti ni putovanja Zdenka Antonovića, tadašnjeg tajnika Sportskog saveza, u Njemačku ni tko je preuzeo automobil. USKOK je želio da se presluša snimka prisluškivanih razgovora, ali sud je odlučio da za to nema potrebe. U istrazi je, pak, rekao da je Antunovićev sin preuzimao i vraćao auto.

“Nije mi bilo ništa čudno jer je Antunović donio sve račune”, rekao je Jurčić koji se sjeća da je bilo problema s popunjavanjem izvješća s tog putovanja.

Rekao ocu da potpiše umjesto Antunovića

“Zvao me kako da popuni izvješće i objasnio sam mu što mu se priznaje od troškova. Ne sjećam se tko je na koncu popunio to izvješće”, rekao je Jurčić.

U snimljenom razgovoru, pak, moglo se čuti da je Jurčić naložio da se Antunoviću ispuni izvještaj o službenom putu i da mu se isplate troškove.

“Da, to je moj razgovor i iz njega se vidi da dajem smjernice za popunjavanje izvještaja”, rekao je Jurčić nakon čega ga je USKOK pitao je li o tome razgovarao sa svojim ocem Željkom, također zaposlenikom Zagreba, na što je rekao da se ne sjeća. No na snimci se čuje da oca šalje da potpiše papire kao “Z. Antunović”. Njegov otac je na jednom od prošlih ročišta ustvrdio da mu ta snimka ne zvuči kao njegov glas i da nije potpisao papir, odnosno da se tako ne potpisuje.

“Molili smo Antunovića da dođe potpisati pa nikako nije dolazio. Taj puta je bio dosta neodgovoran”, rekao je Jurčić.

“Nismo bezveze vozili Bandićevog šogora”

USKOK je zanimalo i poznaje li Milu Macana, šogora Milana Bandića.

“Mislim da je moj otac jednom vozio Macana u Hercegovinu”, rekao je Jurčić, koji ne zna zašto je Bandićev šogor vožen u Hercegovinu. Macan je prošli tjedan odbio svjedočiti pozvavši se na obiteljske odnose s optuženim, koji mu omogućuju da ne svjedoči.

“Sigurno se nije išlo bez veze. Nikada se nije išlo bez veze pa da se njega vozi u Hercegovinu. Pretpostavljam da je bio neki službeni put pa se njega usput povelo”, ustvrdio je Jurčić.

Ispitivali u ga i o Sandri Perković po koju je Bandić poslao službeni automobil u Medulin jer mu je hitno zatrebala u Gradskoj Skupštini. Jurčić je rekao da ne zna ništa o tom korištenju službenog automobila, da bi Bandić imao jedan glas više u Skupštini.

USKOK je upitao i kojim brojem telefona se koristi. Kada ga je izdiktirao, sutkinja je upitala: “Ako netko treba do Bandića samo nazove na taj broj?”

“Da, ovaj ne”, odgovorio je Jurčić.

Selio slike iz Bandićeve vikendica pa je uhićen

Svjedočio je i da je Bandić na raznim prijemima dobivao darove. Međutim, ne može procijeniti koliko u bili vrijedni.

“Te darove smo skladištili u gradu, nešto smo nosili kućama, nešto u vikendicu Milana Bandića na Slavagori. Jednom prilikom sam vozio slike, koje su dugo godine stajale u vikendici, neke je i vlaga uništila pa smo ih bacili s vikendice na Slavagori na bolju lokaciju. Bila je planirana aukcija tih slika. Ne sjećam se točne adrese gdje smo ih vozili, negdje u Špansko u neki stan. Slobodan Ljubičić mi je rekao da je to njegov stan”, rekao je Jurčić. Slika je bilo toliko da mu je da ih odveze iz Bandićeve vikendice trebao kombi. U USKOK-u je, pak, rekao da ne zna zašto je selio slike.

“U USKOK-u me to nisu pitali. Cijelo vrijeme se pričalo o aukciji, da je šteta da to propadne”, rekao je Jurčić koji je uhićen dan nakon što je preselio slike iz Bandićeve vikendice.

“Je li se nakon uhićenja vodio kakav kazneni postupak protiv vas?” pitala je odvjetnica Jadranka Sloković.

“Nije. Prenoćio sam u pritvoru pa su me pustili. Trebao sam doći u PNUSKOK sljedeći dan i došao sam, a u međuvremenu je došao poziv na ispitivanje u USKOK-u su mi policajci ponudili da me odvedu na ispitivanje u Gajevu”, rekao je Jurčić.

Ne sjeća se da je bio u USKOK-u

“To je zloupotreba policije, da vodi slobodnog čovjeka na ispitivanje”, komentirala je Jadranka Sloković.

Jurčić se ne sjeća ni je li u USKOK-u ispitan više puta ili samo jednom. Ispitan je i drugi put, godinu dana nakon prvog iskaza.

“Ne sjećam se da sam tamo bio ni da ste me ispitivali”, rekao je zaboravni Jurčić.


Komentari