ISLAND zatvorio svoje bankare: UKUPNO dobili 76 godina zatvora!

commons.wikimedia.org

Zemlja koja se proslavila kao prvi pobjednik svjetske financijske krize, osudila je nedavno petoricu bankarskih menadžera i jednog investitora na kaznu zatvora. 

Zbog njihove uloge u financijskoj krizi i kolapsu bankarskog sektrora koja je 2008. potresla temelje svjetskog financijskog sustava, Island je nakon višegodišnjeg sudskog procesa osudio na kazne zatvora trojicu menadžera iz banke Landsbankinn i dvojicu iz banke Kaupþing, kao i jednog investitora.

Dosada su zatvorili 26 bankara i dosudili im sveukupno 76 godina zatvora. Iako je posljedice te financijske krize osjetila svaka zemlja u svijetu, jedino je Island pokrenuo sudske postupke protiv bankarskih malverzacija. Poznato je da su uz pomoć jedinstvenog recepta, prvi službeno izašli iz ekonomske recesije koja je bila posljedica financijskog kolapsa 2008. godine. Za razliku od drugih, oni nisu javnim novcem financirali dugove privatnih banaka, već su dopustili da propadnu, uveli su kontrolu valuta i nisu uveli oštre mjere štednje, prenosi Index.hr. 

 


Komentari