IPAK NEMA MJESTA ZA SVE STUDENTE: Još se ne zna kamo će otići građani iz Studentskog doma Cvjetno!

23.03.2020., Zagreb - Gradjani kojima su nastradali stanovi i kuce od potresa nalaze se u Studenskom domu Cvjetno naselje. Vlatka Dragojevic. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Iako su iz grada nedavno potvrdili da ubrzano rade na rješavanju stambenog pitanja građana čiji su domovi porušeni u potresu, a koji se zbog toga već više od pet mjeseci nalaze u Studentskom domu Cvjetno, izgleda da je njihova sudbina još uvijek neizvjesna.

A neizvjesna je situacija i s gotovo 500 studenata koji zbog njih ovog semestra može neće dobiti svoje mjesto u domu. Zagrebački su domovi tako popunili 6300 mjesta, zaključno s jučerašnjim natječajem objavljenim na stranicama Studentskog centra. Prijave se nisu primale za paviljone I. i II. u domu u Cvjetnom, mjesta koja još uvijek zauzimaju unesrećeni građani, piše Jutarnji list.

Ova je vijest revoltirala mnoge studente koji su zbog manjka mjesta najavili i prosvjed. Studenti su se angažirali u Facebook grupi ‘Ekipa s Cvjetnog’, te u samo nekoliko sati naišli na veliu podršku.

“Nije to u redu jer gotovo 500 studenata nije dobilo dom i sada mora tražiti alternativni smještaj. Iako svi pričaju da će se smještaj za žrtve potresa pronaći do rujna, sve mi se više čini da se to neće dogoditi”, izjavio je Antonijo Marijić, autor objave koja poziva na prosvjed za spomenuti dnevni list.

Situaciju je komentirao i Mario Župan, savjetnik ravnatelja SC-a, koji je Jutarnjem rekao kako će se ponovo raspisati natječaj za sporna mjesta jednom kada se građani isele iz doma.

Za trenutne stanovnike paviljona I. i II. spominju se dva rješenja. Mogao bi se raspisati novi javni poziv za subvencioniranje najma koji bi prilagodio kriterije ljudima čiji su zahtjevi prije bili odbijeni.

Osim toga, zamjenica gradonačelnika Olivera Majić je progovorila o alternativnoj ideji koja se nameće nakon što se pogleda demografska struktura građana koji su ostali u Cvjetnom. Naime, 61 posto njih čine samci a većina ih je i starije životne dobi. Zbog toga razmatraju opciju da im ponude mjesta u nekom od zagrebačkih domova za starije i nemoćne, dok čekaju da im se sanira dom. Takvu je mogućnost prihvatilo već 10 građana. Pričalo se još i o plaćanju hostelskog smještaja kakav je već osiguran za građane čiji su domovi stradali u nedavnim poplavama.

Iako intenzivni pregovori između Grada i Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine o sudbini ovih ljudi traju već dva tjedna, još se nisu uspjeli dogovoriti oko konačnog rješenja. Uz to, građani su skeptični prema opcijama koje im se nude.

Tako je jedna od stanarki, Lucija Lovrić, za Jutarnji komentirala da joj je zahtjev za odlazak u dom bio odbijen jer nije socijalni slučaj. Rečeno joj je da bi, i kada bi uspjela dobiti mjesto, tamo mogla ostati najviše pola godine što nije dovoljno da se njen dom u potpunosti konstrukcijski obnovi.

“Opće je poznato da nema mjesta u gradskim domovima pa ne znam zašto nam nude tu opciju. Neće nas valjda staviti nekom drugom u krevet”, pita se Lovrić.

Najveći je problem ipak stavljen pred mlađe građane iz doma koji nemaju dovoljna primanja da sami, bez pomoći i subvencija, iznajme drugi stan. Za takve, čini se, još nije ponuđeno nikakvo adekvatno riješenje.

IDU U STARAČKE DOMOVE? Konačno je poznata sudbina građana iz Studentskog doma Cvjetno

Komentari

loading...