‘Interventni, naoružani, oklopljeni, pobješnjeli! Vukli su ju, ona se otimala, oni su pojačavali represiju. Brutalni horor!’

Mak Murtić, saksofonist i skladatelj, inače unuk slavnog slikara Ede Murtića, zajedno s prijateljem Reneom Rehakom te njegovim ocem optužuje hrvatske interventne policajce da su “neprimjereno trenirali nad njima silu te ih u konačnici četvero priveli u policijsku postaju gdje su im uručili optužne prijedloge”, piše Jutarnji.

U klubu Funk u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici u noći sa 16. na 17. ožujka upalo je oko 25 interventinih policajaca. Nakon što je već bio ‘provjeren’ i dobio svoje podatke natrag, otišao je na WC, te je zbog toga završio u pritvoru, prepričava Murtić.

“Nitko me nije ništa pitao dok sam odlazio na WC i onda je lik banuo unutra i izvukao me van te sam naravno poludio. Imao sam dvije opcije, ići u policijsku ili ići u policijsku. Rene i njegov otac došli su vidjeti što se događa i njih su policajci doslovce tukli na cesti. Jedna prolaznica je reagirala i nju su nasilno priveli samo zbog reakcije ‘Što to radite pobogu?!?'”.

Sve je to prokomentirao i ogorčeni Andrej Rehak:

“Policajac je, međutim, u nastupnom govoru, jasno naredio da nitko ne napušta svoje mjesto. Nisam siguran koliko se ljudi u toj situaciji intenzivnog šoka sjećalo njegovog uvodnog govora. Par sekundi kasnije, svjedočili smo sceni u kojoj dva interventna policajca u punoj borbenoj spremi interveniraju na Maku tako da ga s onim zahvatom ruke iza leđa izguraju van. Krenuo sam automatski za njima… i zapravo napustio svoje mjesto. Onda su zgrabili mene, izveli me van i započeli s brutalnim, potpuno nepotrebnim i neopravdanim tretmanom… Rene je pojurio za mnom… i napustio svoje mjesto… pa su zgrabili i njega i započeli s tretmanom. Bespomoćan, gledao sam kako mi pomahnitali specijalci tuku sina”

Komentirao je i hrabru djevojku koja se oštro usprotivila toj agresiji.

“Interventni, naoružani, oklopljeni, pobješnjeli. Vukli su ju, ona se otimala, oni su pojačavali represiju. Brutalni horor”.

Policija se oglasila priopćenjem

“Možemo potvrditi da su 17. ožujka ove godine u vremenu od 2 do 3 sata ujutro, policijski službenici Policijske uprave zagrebačke zajedno sa službenicima Ministarstva financija, Porezne uprave područnog ureda Zagreb i službenika Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Inspektorata rada, proveli raciju u Tkalčićevoj ulici. Navedenom racijom u ugostiteljskom objektu obuhvaćene su 102 osobe.

Tijekom postupanja i prilikom provjere identiteta prisutnih osoba utvrđeno:

– 8 prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira,

– 2 prekršaja iz Zakona o suzbijanju zloporabe opojnih droga i

– prekršaj iz Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom.

Također, tom je prilikom u službene prostorije policije dovedeno ukupno 6 osoba; četiri osobe zbog počinjenih prekršaja temeljem Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (trojica muškaraca starosti 19, 53 i 31, te jedna ženska osoba starosti 30), te dvije muške osobe starosti 28 i 18 zbog počinjenih prekršaja temeljem Zakona o suzbijanju zloporabe opojnih droga.

Nad tri osobe, dvojicom muškaraca starosti 19 i 53 godine, te jednom ženskom osobom starosti 30 godina uporabljena su sredstva prisile zbog odbijanja postupanja po naredbi policijskog službenika, svladavanja otpora i sprječavanja bijega nakon čega su i dovedeni u službene prostorije gdje im je ponuđena i pružena liječnička pomoć. Liječnik koji ih je pregledao utvrdio je da nemaju vanjskih ozljeda, te se nitko od njih nije žalio na bolove, dok je za ogrebotinu na laktu kod jednog od njih utvrđeno da je starijeg postanka odnosno da je od ranije.

Za javnost je potrebno pojasniti da je racija kriminalističko-taktička radnja kojom se privremeno ograničava sloboda kretanja kako bi se pronašli počinitelji kaznenih djela, osobe za kojima se traga, ali ujedno i da se spriječe sva protupravna ponašanja. Prilikom provođenja racije policijski službenici imaju ovlast građanima davati upozorenja i naredbe te su građani dužni postupati po tim upozorenjima i naredbama, posebice kada se u jednom prostoru nalazi veći broj osoba koje su racijom obuhvaćene.

Obzirom na medijske napise vezane uz navedeno policijsko postupanje, Policijska uprava zagrebačka provodi inspiciranje događaja te prema do sada prikupljenim informacijama i pregledom dostupne dokumentacije nisu utvrđeni propusti u postupanju policijskih službenika”.

 


Komentari