Instagram se uhvatio u koštac s lažnim informacijama

Pixabay

Instagram je odlučio uhvatiti se u koštac sa širenjem lažnih vijesti. Baš kao što je već neko vrijeme praksa na sestrinskoj mreži Facebooku, korisnici Instagrama moći će označiti sadržaj kao lažan te pomoći da ga drugi korisnici ne vide.

Facebook je još u svibnju u Instagram ugradio mogućnost prijavljivanja lažnog sadržaja čiju valjanost onda provjeravaju ‘fact-checkeri’. Ono što je drugačije kod ove opcije je da će unesene informacije biti korištene kako bi se unaprijedio algoritam za automatsko označavanje objava.

Objave koje se ispostave lažnima neće se brisati, ali se korisnicima neće pojavljivati pri pretraživanju. Autori objava neće znati da su ‘pod istragom’, kao ni njen konačan rezultat.

Objavljivanje lažnih informacija na Instagramu samo po sebi nije zabranjeno, ali njihov vlasnik Facebook odlučio se boriti protiv tog fenomena nakon niza kritika o utjecaju tih mreža na društvo zbog velikog broja ‘fake newsa’.

Instagram možda i nema toliki broj lažnih objava kao Facebook, ali analitičari smatraju da je učinkovitiji u njihovom širenju jer su korisnici aktivniji u ‘lajkanju’, komentiranju i dijeljenju sadržaja.

Prijavljivanje lažnih objava na Instagramu za sad će biti dostupno samo u SAD-u, a postupno bi trebalo biti dostupno i u ostatku svijeta.


Komentari