Inspirativna priča zagrebačke studentice: odrasla u Dječjem selu a sada se bori za svjetsku nagradu

Youtube screenshot

Kristina Ivanuš 21-godišnja je studentica u Zagrebu a veliku većinu svog djetinjstva provela je odrastajući u Dječjem selu Lekenik. Odrastanje u Dječjem selu ali ni neurološka bolest koju je uspjela pobijediti nisu ju spriječile da ostvari svoje snove, pa tako danas radi kao model za ronjenje a vrlo je angažirana u čišćenju mora i borbi za očuvanje okoliša. Zbog svega toga Kristina je ove godine nominirana za nagradu Herman Gmeiner Awards koja se dodjeljuje na globalnoj razini odabranoj djeci iz SOS Dječjih sela, a u osvajanju nagrade možete joj pomoći i vi!

Ova je aktivna djevojka u Dječje selo Lekenik stigla kao četverogodišnja djevojčica, zajedno sa svojom starijom sestrom Anamarijom.

“Skupa smo se borile protiv cijelog svijeta. I ona mi je sve na svijetu. Ona me uvijek učila kako imati osmijeh na licu ma kako bilo teško. A Selo, ono nam je pružilo sve, aktivnosti, putovanja na more i mnogo toga što druga djeca nemaju. Na tome sam im zahvalna”, rekla je Kristina za portal vgdanas.hr.

Kuću u selu djelila je s još četvero djece i SOS mamom. Kristina je već u mladosti počela iskazivati svoj aktivan duh te se tamo bavila glumom, svirala je violinu, vozila je bicikl i role a za spomenuti je portal otkrila i kako se rado penjala po drveću.

Njezinu životnu priču neki bi nazvali teškom, no ova djevojka ju nikada nije doživljava pretjerano pesimističnom već je uvijek bila uporna i borbena. Kada je imala šest godina započela je njena borba protiv bolesti perifernih živaca, neurološke bolesti koja uzrokuje padavicu, te trnce, gubitak snage i potpore u nogama.

Nakon što je napunila 15 godina iz Dječjeg se sela u Lekeniku preselila u SOS zajednicu mladih u Veliku Goricu gdje je živjela do svoje 18-te godine. Tada upisuje Poslovno sveučilišna kojem studira marketing i komunikacije i seli u Zagreb. Sve u životu postigla je sama pa tako i sama financira svoj studij. S obzirom na to da Herman Gmeiner Awards uključuje i novčanu nagradu, pobjeda bi joj puno pomogla da lakše nastavi svoju životnu borbu.

Osim što studira, Kristina se bavi i ronjenjem za koje kaže da je bila njena terapija. Osim što sada radi kao podvodni model, ova je djevojka i angažirana aktivistica za očuvanje okoliša. Redovito sudjeluje u akcijama čišćenja podmorja, a za vgportal.hr je otkrila i da je zajedno sa skupinom ronioca nedavno očistila čak 5 tona smeća iz pelješkog podmorja. Osim ronjenja, Kristina se bavi i kick boksingom, a trenirala je i odbojku te nogomet.

Zbog svega ovoga, Kristina je uspjela ući u najuži krug laureata za nagradu, od njih čak 200. “Ponosna sam na sebe što sam uspjela ući u uži izbor među osmero djece SOS Dječjeg sela iz cijelog svijeta. Za nagradu je bilo prijavljeno 200 mladih što je stvarno puno. Ona se dodjeljuje jednom dečku i jednoj djevojci, a trenutno smo u finalu nas četiri cure i četiri dečka” zaključila je.

Kristini možete pomoći tako da za joj svoj glas date ovdje.


Komentari