INSPEKTOR TAJKUN: Vila na Krku, Mercedes, ušteđevina, dvije kuće u Zagrebu…

Zagreb.info

Oči javnosti ovih su dana posve opravdano uprte u nelogičnosti u imovinskim karticama HDZ-ovih ministara Tomislava Tolušića i Gorana Marića, no čini se da njih dvojica nisu jedini HDZ-ovci s raskošnim imetkom – vladajuća stranka u svojim redovima uistinu ima vojsku kapitalaca. Jedan od onih na čijem se popisu imovine kriju brojne zanimljivosti svakako je i HDZ-ov Andrija Mikulić, koji je s prvim danom travnja napustio čelnu poziciju u zagrebačkoj Gradskoj skupštini te preuzeo upravljanje ponovno oformljenim Državnim inspektoratom.

“Meni ne bi bio ni šofer!” Tako je nekako, komentirajući kolegu Mikulića, poručio Branko Jordanić, bivši i najdugovječniji glavni državni inspektor, strahujući zbog moguće politizacije Inspektorata. No njegove riječi nisu zaustavile Mikulića, jer ovaj diplomirani inženjer rudarstva i doktor znanosti zapravo se nikada nije pretjerano osvrtao na kritike, već je strelovito, uvijek koketirajući s politikom, napredovao, dodajući paralelno stavke u biografiji i stavke u imovinskoj kartici.

Mikulićeva poslovna karijera počinje nakon završetka studija, na kojem ostaje raditi kao asistent sve do 1998. godine, kada se kratko skrasio u Gradskom zavodu za planiranje razvoja grada i zaštitu okoliša. Bacite li oko na njegovu službenu biografiju objavljenu na internetskim stranicama Grada Zagreba, vrlo lako možete doći do zaključka da je cijela Mikulićeva poslovna karijera usko vezana za različite javne dužnosti, rad za državu ili grad. No, detalj koji je Mikulić izostavio iz svoje biografijejest posao u kojem je među ostalim surađivao i s Ozanom Krasić.

Riječ je o supruzi njegova kuma Dragana Krasića, koji je ujedno i načelnik Sektora za rudarstvo u Upravi za energetiku i rudarstvo, koje je u nadležnosti Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, a 1998. godine bio je u tvrtki Adriakamen za vađenje kamena, izradu projekata, elaborata iz područja rudarstva, geologije, građevinarstva. Tvrtka je od Ministarstva gospodarstva polovicom 2003. godine zatražila i dobila koncesiju u kamenolomu nedaleko od Trogira. Krasić i Mikulić iste godine prodaju udjele u tvrtki, a nedugo nakon toga Mikulić preuzima funkciju pomoćnika glavnoga državnog inspektora Državnog inspektorata u Službi nadzora u području elektroenergetike, rudarstva i posuda pod tlakom te u Službi nadzora u području prometa robe i usluga. Premda mu se spočitavalo da je bio u sukobu interesa kada je s nove pozicije tvrtki Rudist u vlasništvu bivše partnerice Ozane Krasić odobrio projekt za Dalmacijacement, on je te tvrdnje odbacio.

Uz to, prema podacima iz Mikulićeve imovinske kartice, kao predsjednik Skupštine na godišnjoj je razini primao plaću u iznosu od oko 216 tisuća kuna, a tu je i 26 tisuća kuna godišnje od imovine i imovinskog prava te još 17.850 kuna, koje nisu primici i na koje se plaća porez na dohodak. Mikulićeva supruga Renata do studenoga 2016. godine bila je zaposlenica Croatia osiguranja, za što je godišnje primala plaću u iznosu od 130 tisuća kuna. No, nedugo nakon toga prelazi na mjesto direktorice u HŽ pružnim građevinama, u kojima godišnje uprihodi 157 tisuća kuna – spomenimo da je riječ o tvrtki na čijem je čelu HDZ-ovac Pero Semren. Kada je o popisu nekretnina riječ, u Mikulićevoj imovinskoj kartici krije se pravo malo nekretninsko carstvo. Naime, osim dviju kuća u zagrebačkoj Dubravi od 180 m2 i 85 m2, kojima su suvlasnici, Mikulići posjeduju i kuću od 180 m2 u Malinskoj na otoku Krku.

Zanimljivo, na internetskim stranicama brojnih agencija i portala koji se bave iznajmljivanjem apartmana nalaze se Apartmani Renata, koji evidentno nose ime po Mikulićevoj supruzi. Riječ je o nekretnini smještenoj u Vantačićima, pokraj Malinske na Krku, u Prhovićevoj ulici, a premda ta atraktivna nekretnina nosi ime po Mikulićevoj supruzi, iznajmljivanjem apartmana, po svemu sudeći, bavio se njegov otac Drago Mikulić, koji je nedavno preminuo, pa nije nemoguće da njegov posao preuzmu sin i snaha po kojoj apartmani i nose ime. Uz nekretnine, Mikulići imaju i solidan vozni park uz Mercedes Benz GLC kupe vrijedan 375 tisuća kuna, za koji su podigli kredit, tu je i motocikle Piaggio Beverly, ali i deset godina star gliser Cruiser Yacht 3075 čija je vrijednost 75 tisuća kuna. Uza sav imetak, ovaj je par uspio uštedjeti 30 tisuća eura i 10 tisuća kuna. Mikulićevu karijeru obilježio je i rad u Nadzornom odboru ZET-a, gdje je zasjeo sa samo 28 godina. A osim posla u Inspektoratu, tu je još i funkcija zamjenika predsjednika NO-a hotela Palace i HŽ Carga. Podsjetimo, Mikulić je svojevremeno kaznu od 2000 kuna izreklo Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa zbog pogrešno ispunjenje kartice u vezi s kupnjom automobila.


Komentari