INSPEKCIJA REKLA SVOJE: Bolnici Sveti Duh prijeti kazna zbog slučaja Mirele Čavajde

Bolnica Sveti Duh (Foto: Ronald Gorsic / CROPIX)

Zdravstvena inspekcija donijela je konačnu ocjenu da su KB Sveti Duh i ravnateljica prekršili zakon u slučaju Mirele Čavajde. Tako im prijeti podizanje optužnice jer se nije poštivao Zakon o pravima pacijenta, a to bi značilo kaznu od 5000 do 50.000 kuna.

U KB Sveti Duh stigla je obavijest zdravstvene inspekcije da se “protiv počinitelja prekršaja namjerava podnijeti optužni prijedlog zbog počinjenja prekršaja Zakona o zaštiti prava pacijenata”, piše Jutarnji list. U tom se dokumentu objašnjava da je zdravstveno-inspekcijskim nadzorom od 9. i 10. svibnja utvrđeno da je prvostupanjska komisija bolnice (3. svibnja) na zahtjev pacijentice za prekid trudnoće donijela odluku, ali joj ona nije dostavljena.

Također se navodi i da je ista ta prvostupanjska komisija 5. svibnja donijela odluku o kojoj pacijentica nije u cijelosti obaviještena, kad je riječ o pravu da se može obratiti drugostupanjskoj komisiji KBC-a Zagreb.

Inspektori kažu da je to suprotno Zakonu o pravima pacijenta kojim je propisano da “pacijenti imaju pravo na potpunu obaviještenost o tijeku postupanja prilikom pružanja zdravstvene zaštite”.

Za sve te prekršaje Zakon predviđa kaznu od 10.000 do 50.000 kuna za ustanovu, tj. KB Sveti Duh, te 5000-10.000 za odgovornu osobu, ravnateljicu Ana-Mariju Šimundić.

Komentari