INSAJDERI OTKRIVAJU NAJVEĆU TOMAŠEVIĆEVU GREŠKU ‘Nisu problem ovrhe, već nešto drugo’

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Pitanje koje se poteže ovih dana su ovrhe u Gradu.

“Ovrha nije bilo kad su tvrtku vodili ljudi u koje poslovni svijet ima povjerenja. Očigledno smatraju da trenutačna uprava Holdinga nema snage stabilizirati poslovanje tvrtke”, kaže izvor blizak nedavno smijenjenima članovima Uprave Holdinga.

Iz Grada uvjeravaju da prisilne naplate još nije bilo.

“Nova uprava, koju vodi Ivan Novaković, a operativno mu pomaže i Boris Sesar kao član, u komunikaciji je s dobavljačima, izradili su i otplatni plan koji su im poslali, razgovara se o načinu isplate dugovanja”, kažu neslužbeno iz Grada za Večernji.

Financijski stručnjaci koji su upoznati s poslovanjem Zagrebačkog holdinga, kažu da ovrha u iznosu 11 milijuna nije nikakva drama. Tvrtka Ingra odustala je od naplate duga od 30 milijuna kuna za zakup sportske dvorane Arena.

“Na temelju ugovora o zakupu dvorane postoji 65 milijuna kuna jamstva u jednoj banci, od kojih se Ingra, odnosno tvrtka kćer Lanište, ima pravo naplatiti ako negdje “zašteka”. No oni su knjižili to jamstvo kao svoj kapital i koristili ga u druge svrhe, a istovremeno su tražili od Holdinga da im isplati novac za održavanje za koji nisu mogli osigurati fakture. Mi im nismo mogli isplatiti novac za nešto za što nisu imali dokaze – kaže Vuković. Iz Holdinga, pak, kažu da redovno posluju te podmiruju svoje obveze, a da je tvrtka u procesu refinanciranja i restrukturiranja u cilju dugoročne stabilizacije financijskog poslovanja. U toj su se situaciji, kako tvrde, našli zbog naslijeđenih dugovanja”, kaže smijenjeni Nikola Vuković.

Možemo! ne zna ništa o strategiji

Iz Holdinga kažu da redovno podmiruju obaveze.

“Naši su dobavljači upoznati s rokovima plaćanja sukladno terminskom planu koji su izradile stručne službe Zagrebačkog holdinga. Isporuka i kvaliteta svih usluga koje pružamo sugrađanima odvijat će se u kontinuitetu”, govore iz Holdinga.

Iz stranke Možemo! govore da ne znaju ništa o strategiji po pitanju ovrha. Nitko iz stranke, naglašavao je svaki sugovornik, ne bavi se pitanjem Holdinga niti u savjetodavnoj funkciji jer to jednostavno nije stranačko pitanje.

Bivši pročelnik Gradskog ureda za financije, Slavko Kojić, kaže da problem nisu ovrhe već to što nema obrambenog mehanizma protiv takve situacije.

“Rješenje je u likvidnim sredstvima, kojih nema, i to zbog poreza na dohodak, koji je država smanjila 2014. Razlika je uzeta iz proračuna gradova, a istovremeno država nije osigurala supstituciju”, kaže Kojić.

Bivši šef Nadzornog odbora Holdinga Ljubo Jurčić kaže da je najveća greška koju je Tomašević napravio po njemu je smjena cijele uprave i nadzornog odbora.

Komentari