INCIDENT U SREDNJOJ ŠKOLI Maloljetnica opsovala pa napala ravnateljicu: ‘Ovo nisam doživjela nikad’

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL, Ilustracija

Zagrebačka policija imala je posla u jednoj zagrebačkoj školi u srijedu 5. listopada. Došlo je do incidenta u Drvodjeljskoj školi.

Sve je eskaliralo nakon što je ravnateljica upozorila dvije maloljetnice koje nisu iz te škole, da napuste školski prostor. Uz psovke to su odbile, pa je ravnateljica pokušala nazvati policiju, no prema tvrdnji Jadranke Pejčić, jedna od maloljetnica iz ruku joj je otela mobitel i naočale te ju gurnula na pod, piše Jutarnji.

Policija je potvrdila da su imali dojavu o sukobu te su izašli na intervenciju. Maloljetnica je prekršajno prijavljena, a policija nastavlja kriminalističko istraživanje.

“Taj dan nosila sam holter za tlak. Izašla sam van s kolegicom iz računovodstva i u sjenici u krugu dvorišta uočile smo dvoje učenika kako puše cigarete. Pitala sam ih ‘djeco, znate da je u krugu škole zabranjeno pušenje’, na što mi je učenica odgovorila psovkom ‘ma, tko te je..’. Pitala sam je koji je razred. Rekla je da nije iz ove škole, ali da će se tu upisati. Ponudila sam joj da provjerimo dokumentaciju ili da mi barem kaže svoje ime i ponovila da ugasi cigaretu.

Ponovno me opsovala i odbila napustiti prostor škole. U trenutku kada sam krenula zvati policiju, mala mi je otela iz ruke mobitel i naočale, gurnula me na pod. Srećom, primila sam se instinktivno za njezinu torbu da ublažim pad jer bih inače sigurno udarila glavom. Bila sa na podu, a ona me navlačila. Vikala je, ne mogu vam niti prepričati kakve riječi. Bojala sam se da će mi se holter potrgati. Kolegica je pozvala policiju, a maloljetnica je otišla”, ispričala je ravnateljica, inače profesorica tjelesnog s 41 godinom i šest mjeseci staža.

Utvrdili identitet maloljetnice

Policija je utvrdila identitet djevojčice na temelju ruksaka koji je ostavila, tvrdi Pejčić. Osim policije, u školu je stigla i služba Hitne pomoći.

“U svom radnom stažu takvo što nisam doživjela, a nisam od jučer. Ovo je problem svih škola i svih djelatnika u školstvu. To se dogodilo baš na Dan učitelja. Ne znam kako će naše školstvo završiti. Ovo je prestrašno. Kao ravnatelj škole odgovorni ste za sve, a nemate nikakva prava. Maloljetnici mogu sve, mogu lupati po školi, razbijati, paliti, vrijeđati nas, no mi im ne smijemo baš ništa. Svjesna sam da joj nisam smjela niti taknuti torbu, no ona me je gurnula i primila sam se da ne padnem.

Djeca nisu kriva. Puno je tu obiteljskih problema, rastavljenih obitelji, problemi dolaze od kuće. Zbog takvih problema ljudi i ne žele raditi u školi. Pitam se tko će nam učiti djecu. Onaj tko ne bude sposoban nigdje drugdje zaraditi kruh, pretpostavljam”, zaključuje ravnateljica.

S tim problemom upoznati su i u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.


Komentari