Imate li spremnu masku? Evo gdje danas ne smijete ući bez maskice na licu!

Foto: Facebook

Zbog pogoršane epidemiološke situacije Nacionalni stožer uveo je strože mjere, a najnovija odnosi se na nošenje maski koje su dosad bile obavezne samo u javnom i taksi prijevozu.

Od ponedjeljka, 13. srpnja, maske su obavezne za zaposlenike zdravstvenih ustanova i one koji dolaze u posjete ako su one dopuštene.

Maske moraju nositi i vozači te ostali zaposlenici javnog prijevoza kao i putnici.

Maske postaju obavezne i u trgovinama gdje ih moraju nositi zaposlenici, ali i kupci.

Osim toga, maske će morati nositi i zaposlenici u ugostiteljstvu. To se odnosi na sve one koji dolaze u kontakt s gostima i koji sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka te druge osobe koje na to posebnim uputama i preporukama obveže Hrvatski zavod za javno zdravstvo.


Uz obavezne maske, Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je i nove preporuke koje se odnose na organizaciju okupljanja na kojima je predviđeno okupljanje 100 i više sudionika.

Za provedbu svih ovih uputa i preporuka, navode, odgovoran je organizator. Svadbe će se tako održavati po novim pravilima.

Prilikom pozivanja uzvanika organizatori i domaćini moraju informirati sudionike o važećim mjerama. Preporučuje se da ne pozivaju starije ljude i kronične bolesnike. Na ulazu u prostor mora biti istaknuta obavijest o obvezi pridržavanja općih higijenskih mjera i mjera fizičke udaljenosti.

Sva sjedeća mjesta moraju biti unaprijed označena i udaljena najmanje 1,5 metar. Broj uzvanika mora biti ograničen na onoliko sudionika koliko označenih mjesta ima. Gosti se ne smiju grupirati i do stola moraju doći najkraćim putem. Preporučuje se da za stolom budu ljudi iz istog kućanstva te da se raspored sjedenja ne mijenja tijekom okupljanja.

Također treba voditi evidenciju gostiju, a prije i nakon upisivanja u evidenciju gost mora dezinficirati ruke. Organizatora se obvezuje na vođenje evidencije kako bi se lakše pratili kontakti ako do zaraze dođe. U evidenciji moraju biti ime, prezime, broj telefona i potpis sudionika.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo RH objavio je nove preporuke i upute koje se odnose na osobe koje prelaze državnu granicu. Odluka ne odnosi na državljane EU, schengenskog prostora te državljane trećih država koji su osobe s dugotrajnim boravištem u Hrvatskoj.

Oni koji putuju zbog neodgodivih osobnih razloga (npr. vlasnici su nekretnine u Hrvatskoj) ili imaju koji drugi neodgodiv osobni razlog moraju u 14-dnevnu samoizolaciju.

Dodaju i da se samoizolacija može skratiti na sedam dana ako osoba o svom trošku napravi bris nosa i ždrijela sedam dana po ulasku u Hrvatsku i dobije negativan rezultat PCR testa na SARS-CoV-2.

Za putnike u tranzitu granična policija će, nakon što im se odobri ulazak, provjeriti jesu li napustili područje RH u roku od 12 sati. To se može primijeniti samo ako je izlazak iz RH u susjednu državu koja će mu omogućiti ulazak. Oni koju uđu u Hrvatsku, a ne moraju u samoizolaciju moraju se pridržavati ovih preporuka.

U Hrvatskoj danas 50 novozaraženih koronavirusom: Jedna osoba je preminula

Komentari