‘Imamo najgoru demografsku sliku u Europskoj uniji’

FOTO: Pixabay

Na funkciju državnog tajnika u resornom ministarstvu Marin Strmota ostavku je dao prije više od godinu dana, ali tek nedavno je imenovana njegova zamjena, piše N1.

“Ne znam što se radilo godinu i pol dana. Promijenila se i ministrica. Čeka se nekakva strategija. Rekao bih da je status quo po pitanju demografske politike. Ne vidim pomake u konkretnoj demografskoj politici.”

A o demografskoj situaciji, kaže, najbolje govori statistika.

“Statistika kaže da u prvih sedam mjeseci 2019. najniži broj rođenih ikad. To je 420 djece manje rođeno nego prošle godine. Nažalost, ove godine vjerojatno ćemo imati najmanji broj rođene djece ikada, negdje oko 36.000. Već i to govori da se na tom planu ništa ne radi. Nešto se čeka, a što se čeka, nadam se da nisu izbori.”

Komentirao je i činjenicu da je Dubravka Šuica izabrana za potpredsjednicu Europske komisije za demografiju i demokraciju.


“Volio bih vidjeti da na čelu jednog tako važnog resora sjedi nekoliko stručnjaka. Spajanje demokracije i demografije mi je upitno. Bojim se da će se kompleksnom pitanju demografije pristupiti samo s područja demokracije, u smislu useljavanja i prava useljenika, a to nije dobar pristup, to je površan pristup.”

Upitan što bi Hrvatska Europskoj uniji mogla “ponuditi” po pitanju demografije kad imamo demografsku sliku kakvu imamo,

“Ne znam što bismo mi mogli pokazati kad imamo najgoru demografsku sliku u Europskoj uniji. Možda bismo mogli poslužiti kao laboratorij, mala smo zemlja s malim brojem ljudi u odnosu na druge zemlje članice, kako uvoditi i implementirati javne politike, obiteljske politike, populacijske politike.”

Temeljnim problemom na području demografije smatra “političku kratkovidnost”, koja, smatra Strmota, šteti razvojnim procesima.

Komentari

loading...