IMAMO 10 SLUČAJEVA MAJMUNSKIH BOGINJA I u uzlaznoj smo fazi zaraženih covidom: ‘Jesen je nešto o čemu moramo razmišljati’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Svjetska zdravstvena organizacija organizacija proglasila je najviši stupanj upozorenja od majmunskih boginja, a u Hrvatskoj je trenutačno aktivno 10 slučajeva.

Epidemiologinja HZZJ-a Goranka Petrović rekla je da je jedan dio slučajeva povezan s putovanjima, a drugi dio je utvrđen u zemlji, prenosi Dnevnik.

“Slično je kao u drugim državama. Mlađi su ljudi, u dobi između 30 i 50 godina – blagih kliničkih slika i bez potrebe za bolničkim liječenjem”, pojasnila je epidemiologinja Petrović.

Zaražena i djeca 

“Može se zaraziti grljenjem, ljubljenjenjem, maženjem, hranjenjem djeteta ako je osoba koja ga hrani zaražena. Može se i zaraziti ako ima duži kontakt licem u lice na udaljenosti manjoj od jednog metra”, ističe Petrović i kaže kako su neka djeca zarazila u kućanstvu dijeljenjem posteljine, ručnika i pribora za jelo.

Epidemiologinja Goranka Petrović, foto: Screenshot Dnevnik

Epidmiologinja Petrović, za Dnevnik, naglašava kako je važno majmunske boginje ne prišiti samo preko spolne orijentacije.

Simptomi poput gripa uz osip

Simptomi majmunskih boginja, objašanjava epiemiologinja, su kao u gripe s time da jedan do tri dana pojavljuje osip koji se specifično javlja po licu, a spušta i na ekstremitete.

Klinička slika te bolesti je atipična stoga se pribojava da bi se zaraza mogla eksalirati.

Što se pak tiče zaraze covidom 19, epidemiologinja Petrović kaže kako smo u uzlaznoj fazi.

“Imamo povećani broj hospitaliziranih, ali je pod kontrolom. Jesen je nešto o čemu moramo razmišljati.”


Komentari