Imaju li Izraelci tajni lijek za COVID-19? Istraživanja su potvrdna

U tri Klinička bolnička centra u Izraelu, terapijom stanica iz placente izliječeno je šest pacijenata, prenosi Jutarnji list.

Istraživanje provodi tvrtka Plurestem, sa sjedištem u Haifi, oni tvrde kako su israživanje proveli na visokorizičnim pacijentina, odnosno na onima koji imaju popratne bolesti i čija je stopa smrtnosti vrlo visoka.

Svi su patili od akutnog respiratornog zatajenja i upalnih komplikacija povezanih s COVID-19, a četiri pacijenta imala su zatajenje drugih organa, i to kardiovaskularne probleme i zatajenje bubrega.

Pluristem izvještava da su svi pacijenti preživjeli, a nakon terapije četvorica su pokazala poboljšanje respiratornih parametara, a troje bi uskoro trebalo biti skinuto s respiratora.

Pluristemove PLX stanice su “alogene mezenhimske stanice koje imaju imunomodulatorna svojstva”, što znači da induciraju prirodne regulatorne T stanice i M2 makrofage imunološkog sustava, pojašnjavaju iz Pluristema te smatraju da bi se ovom terapijom mogao poboljšati imunološki sustav koji bi zatim mogao smanjiti upale pluća, odnosno opće upale plućnog tkiva.

Kako bi došli do još relevantnijih podataka, Pluristem ima u planu podnijeti zahtjev za pokretanje multinacionalnog kliničkog ispitivanja za liječenje komplikacija povezanih s koronavirusom.


Komentari