I službeno je: svako kućanstvo čiji je dom oštećen u potresu dobit će 20 tisuća kuna pomoći!

Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja izdalo je uputstva za vlasnike zgrada i predstavnike suvlasnika te istaknulo kako će za sanaciju dimnjaka i ugradnju novih bojlera svako zagrebačko kućanstvo oštećeno u potresu, dobiti do 20.000 kuna.

Ta kućanstva navedeni iznos moći će koristiti i za popravak ili zamjenu zabatnog zida, popravak dizala te nužnu privremenu zaštitu zgrade od utjecaja atmosferilija i uklanjanja odnosno pridržavanja opasnih dijelova zgrade koje mogu ugroziti život ili zdravlje ljudi.

Troškovi će se nadoknaditi i svima onima koji su spomenute radove ili već obavili ili ih sad obavljaju, a uvjet je predočenje računa i utvrđenje da su radovi obavljeni po pravilima struke što dalje znači da upravitelji zgrada i (su)vlasnici trebaju angažirati stručne ljude čime će se osigurati optimalna inženjerska rješenja i uspješna realizacija ove prve faze obnove.

Upute su proizašle nakon prošlotjednih sastanaka koje je ministar Predrag Štromar organizirao s upraviteljima, predstavnicima Grada Zagreba, Gradske plinare Zagreb, inženjerima građevinarstva, strojarstva te predstavnicima dimnjačara, a sama Vlada, na prošlotjednoj je sjednici donijela odluku o rebalansu kojom se 141 milijun kuna usmjerava na sufinanciranje hitne sanacije i nabavku bojlera građanima pogođenim potresom.

“Vlada RH pomoći će svakom kućanstvu s iznosom do 20 tisuća kuna, ali to je samo početak jer mnogi su domovi pretrpjeli značajno veća oštećenja. Čeka nas cjelokupna obnova kako Zagreba tako i dijelova Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije. Inzistiramo od samog početka na transparentnom trošenju sredstava te su ovom odlukom predviđena i sredstva za izradu aplikacije koja će omogućiti svim institucijama, ali i građanima uvid u troškove u realnom vremenu”, kazao je Štromar.

Hodogram je razrađen za popravak ili zamjenu dimnjaka, s obzirom da je velika većina upita i nedoumica upravo u ovom dijelu obnove, navode iz Ministarstva, a pogledati ga možete ovdje!


Komentari