HZJZ će koronavirus tražiti u otpadnim vodama: ‘Prvi rezultati očekuju se početkom siječnja’

Foto: Pixabay

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u suradnji sa Zagrebačkim otpadnim vodama d.o.o. (ZOV) nedavno je pokrenuo projekt praćenja otpadnih voda kao odgovor na pandemiju koronavirusa. Projekt se provodi kroz suradnju s Uredom Svjetske zdravstvene organizacije u Republici Hrvatskoj, a financira ga Njemačka vlada.

Epidemiologija zasnovana na otpadnim vodama predstavlja analizu otpadnih voda radi utvrđivanja prisutnosti bioloških ili kemijskih sredstava u svrhu praćenja javnog zdravlja. Ovakav pristup se ranije koristio za otkrivanje prisutnosti farmaceutskog ili industrijskog otpada, lijekova, virusa i potencijalne pojave bakterija otpornih na antibiotike.

Nedavna istraživanja pokazala su da otkrivanje koronavirusa u otpadnim vodama može pomoći u praćenju izbijanja epidemije COVID-19. Testiranje otpadnih voda na RNA iz SARS-CoV-2, provodi se već u nekoliko zemalja u Svijetu uključujući i neke od država članica Europske unije kao što su na primjer Italija, Nizozemska, Mađarska, Španjolska, Francuska.

Virus SARS-CoV-2, koji uzrokuje COVID-19, može se izlučiti iz organizma kroz feces osoba oboljelih s COVID-19, ali i druge tjelesne izlučevine koje završavaju u otpadnim vodama odnosno u kanalizaciji.

Iako se epidemiologijom zasnovanom na otpadnim vodama ne može utvrditi koje su osobe zaražene, ipak ona ima nekoliko prednosti u usporedbi s ispitivanjem pacijenta. Naime, testiranje otpadnih voda može koristiti kao alat za rano upozorenje. Jedan uzorak otpadne vode može pružiti podatke o prosječnoj stopi zaraze tisuća ljudi. Stoga dobiveni skupni podaci mogu biti posebno informativni za područja s niskim kliničkim stopama testiranja na COVID-19.

Umjesto pojedinačnog testiranja tisuća pacijenata, prikupljanje i ispitivanje malog broja uzoraka otpadnih voda mnogo je isplativije za dobivanje podataka o cijeloj populaciji. Kontinuirano praćenje otpadnih voda može se koristiti za utvrđivanje trendova trenutnih izbijanja, prepoznavanje novih izbijanja i prevalenciju infekcija.

Podaci ispitivanja otpadnih voda s Centralnog uređaja za pročišćavanja otpadnih voda grada Zagreba koji će se prikupiti kroz projekt namijenjeni su kao nadopuna postojećih nadzornih sustava COVID-19, i pomoći epidemiolozima da bolje razumiju opseg infekcije COVID-19 na području grada Zagreba i okolice koji predstavlja gotovo četvrtinu ukupnog stanovništva RH. Najava projekta podudara se sa Svjetskim danom toaleta (World Toilet Day) koji se obilježava 19.11., a kojim UN želi osvijestiti činjenica kako oko trećine ljudi u svijetu živi bez toaleta i s lošim sanitarnim uvjetima.

Početak uzorkovanja i uspostava metode detekcije i kvantifikacije SARS-CoV-2 u otpadnim vodama planiran je za kraj studenoga i početak prosinca. Prva opsežnija uzorkovanja planirana su od polovice prosinca, a prvi rezultati očekuju se krajem prosinca odnosno početkom siječnja, stoji u priopćenju HZJZ-a.


Komentari