Ipak se djelomično ukinula, saznajemo tko sve neće morati plaćati pristojbu za HRT

Hrvatska radio televizija

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u četvrtak je pozdravila odluku glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije o privremenom ukidanju obveze plaćanja mjesečne RTV pristojbe za sve subjekte kojima je odlukom Stožera civilne zaštite obustavljen rad, ali i zatražila da se ona proširi na sve subjekte pogođene krizom.

“Pozdravljamo odluku koju je donio Glavni ravnatelj HRT-a o privremenom odjavljivanju obveze plaćanja mjesečne pristojbe za sve subjekte kojima je odlukom Stožera civilne zaštite obustavljen rad, međutim moramo istaknuti da se odluka ne odnosi na djelatnosti i tvrtke čiji rad nije službeno obustavljen ali koje nemaju posla niti prihoda”, navodi se u priopćenju HUP-a.

Naime, glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić je 7. travnja donio odluku kojom se određuje privremena odjava prijamnika, odnosno obveza plaćanja mjesečne pristojbe pravnim osobama i ostalim subjektima kojima je odlukom Stožera civilne zaštite od 19. ožujka obustavljen rad. To će se, prema odluci objavljenoj na internet stranicama HRT-a, primjenjivati za razdoblje od 1. travnja do prestanka izvanrednih okolnosti utvrđenih odlukom Stožera, nakon čega će se obaviti automatska aktivacija obveznika plaćanja mjesečne pristojbe.

HUP u priopćenju apelira da se ta odluka proširi i da se uzmu u obzir sve tvrtke koje su bile prisiljene smanjiti poslovnu aktivnost, odnosno u stanju su poslovne neaktivnosti uslijed korona krize.

HUP upozorava kako poslodavci kojima je poslovanje trenutno ugroženo, “svaki dodatan namet teško podnose i iako im poslovanje možda zasad nije u potpunosti obustavljeno, svakim neopravdanim troškom potencijalno ih se gura u tom smjeru”.

Ističu i kako je RTV pristojba jedan od nameta na koji se poduzetnici najviše žale te da je “neusporedivo velika naspram drugih EU zemalja”.

Navode primjer Njemačke i Italije gdje je godišnji iznos te naknade u visini iznosa koliko se u Hrvatskoj plaća mjesečno po vozilu (radi se o iznosu od 10-15 eura godišnje).

“To znači da je ova naknada u Hrvatskoj u najboljem slučaju 12 puta veća nego u navedenim zemljama, a taj iznos može još i rasti. Primjerice, ako poslovni subjekt ima samo 20 vozila ili drugih prijevoznih sredstava, poput kamiona i sl. radi se o godišnjem trošku od 19.200 kuna, samo po osnovi RTV pristojbe”, navode iz HUP-a.

Iznose i prijedloge koje su uputili HRT-u – da pravne osobe imaju obvezu plaćanja RTV pristojbe u iznosu od maksimalno jedne mjesečne pristojbe za radio ili TV prijamnik godišnje te da se za službena vozila naplata uredi tko da se RTV pristojba kod pravnih osoba naplati za cijelu godinu u jednom mjesečnom iznosu prilikom registracije službenog vozila.

“Uvažavanje ovih prijedloga rezultiralo bi ravnomjernijom i pravednijom naplatom RTV pretplate za sve pravne osobe te manje opterećenje za poduzetnike i u vremenima kada kriza prođe”, poručili su iz HUP-a.

Inače, odlukom glavnog ravnatelja HRT-a od 7. travnja su, uz pravne osobe i ostale subjekte kojima je odlukom Stožera civilne zaštite od 19. ožujka obustavljen rad, plaćanja RTV pristojbe privremeno oslobođena i kućanstva pogođena potresom u Zagrebu (22. ožujka), a za koje je gradski Ured za upravljanje hitnim situacijama utvrdio nemogućnost stanovanja uzrokovana elementarnom nepogodom-potresom. Za ta kućanstva privremena odjava primjenjivat će se za razdoblje trajanja navedenog stanja, nakon čega će se obaviti automatska aktivacija obveznika plaćanja mjesečne pristojbe, navodi se u odluci.

Komentari