HUBOL uputio žestoku kritiku Berošu, pa prozvao novinarku Jutarnjeg: ‘Tko o čemu…’

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) komentirala je izjave ministra zdravstva Vilija Beroša da se zdravstveni sustav u Hrvatskoj nije urušio.

Njihovu objavu prenosimo u cijelosti:

“Ministra Beroša jako je uznemirila izjava predsjednice HUBOL-a Ivane Šmit “da se sustav urušio i da za to odgovornost snose Stožer i Vlada” pa je odmah nazvao ravnatelja OB Sisak koji je, naravno, “negirao izmicanje situacije kontroli” znajući da ni sam nema dovoljno respiratora te je već sutradan zatražio od ministra da mu ipak hitno pošalje jedan(!). I onda se ministar umirio, vjerujući (i opet) svome ravnatelju, a ne liječnicima koji rade s pacijentima umjesto po kancelarijama, te izjavu dr Šmit bahato proglasio politikantstvom iz bolničkih redova. Tko o čemu,… Da se ipak sanira šteta, odmah je naručen i sklepan tekst po već uhodanoj liniji, kojega bi se svaki imalo ozbiljan novinar posramio.

Autorica teksta kaže da oni koji “najmanje rade najviše pričaju”, umanjuje značaj liječničkih udruga, posprdno piše o liječnicima koji slikaju svoje izmučeno lice nakon višesatnog nošenja maski… i ona u svemu vidi politikantstvo. Ne znamo na koga misli kad spominje one koji malo rade, a puno pričaju. Možda ipak na neke bivše, ali i sadašnje članice i članove nacionalnog Stožera koje nikada nismo vidjeli u skafanderu da skrbe o pacijentima? Ili na kolege u/pod saborskim klupama, raznima agencijama, ministarstvima i lokalnim upravama? Ista ta novinarka kad se radi o liječenju i hospitalizaciji njezinih članova obitelji, naročito hitnoj, a ministra nema, vjeruje tim istim liječnicima koji slikaju svoje izmučeno lice. Unatoč tim “udarcima imperije”mi ćemo i dalje nastaviti raditi, slikati svoja izbrazdana lica da se nikad ne zaboravi tko je bio na prvoj crti obrane i tko je ostavio srce na terenu. A politikantstvo si možete… Jer mi od njega ne živimo. Mi živimo s istinom.”

Podsjetimo, anesteziolog intenzivist dr. Andrej Šribar za N1 je u srijedu opisao uvjete rada u jedinici intenzivne njege u vremenu epidemije koronavirusa.

Komentirajući mjere, Šribar je rekao da ne želi ulaziti ni u kakvo politikantstvo. “S obzirom da se odlučili na ekonomiju, onda ne bi bilo loše da iz tog priljeva novca u državnu kasicu nešto dođe i nama na plaće”, rekao je Šribar, dodavši da su i liječnici u Sloveniji dobili neke stimulacije, dok u Hrvatskoj nisu ništa.

“Pljesak na početku bio je dobar i motivirajući, ali to nije dovoljno”, dodao je.

“Što se satnice tiče, ona je ista, ali ja kad sam došao u 8 sati do sad nisam s nogu sišao, posla ima jako puno”, rekao je Šribar, koji je komentirao i apele koje su njegovi kolege uputili nadležnim službama.

“Anesteziolozi nemaju vremena pisati dopise, jer imaju previše posla. To je tako, oni koji najmanje rade, oni najviše pričaju“, rekao je Šribar, dodavši da opreme i lijekova na njegovu odjelu nikad nije nedostajalo.

Na te riječi referirala je i Goranka Jureško iz Jutarnjeg lista, koja je između ostalog napisala:

“Većina zdravstvenih djelatnika u ovim kriznim vremenima ostavlja srce u bolnicama i ambulantama, ne broje sate provedene na poslu, ne slikaju svoja lica izmučena maskama, ne kukaju – nego rade. Jedino dežurni pozeri, među kojima i bivši, teško pamtljivi ministri, predsjednici koječega, navodne sveznalice, uvjereni su da će im njihovo ‘malanje vraga na zid’ i korona vratiti propalu karijeru, što je srećom nemoguće.”

Komentari

loading...