Hrvatski helsinški odbor upozorava: Zaštitite izbjeglice od trgovaca ‘bijelim robljem’

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL/ Ilustracija

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava objavio je priopćenje u kojem poziva međunarodnu zajednicu, Europsku uniju i nevladine udruge na opasnosti od trgovine ljudima s kojima bi se mogle susresti izbjeglice iz Ukrajine.

“Preko tri milijuna izbjeglica, prognana djeca i žene, nečije majke i sestre, postali su preko noći najranjivijom ratnom skupinom bježeći pred ruskom agresijom. Proživljavajući sve strahote rata, istraumatizirani, suočeni s grubom životnom realnošću, izgladnjeli, promrzli od zime, žedni i dezorijentirani u vremenu i prostoru, ne mogu se nositi s opasnostima koje vrebaju iz nepoznatog im svijeta”, navode u priopćenju iz Hrvatskog helsinškog odbora.

Navode i kako je svijet više deklarativno nego stvarno fokusiran na ljudska prava.

“Upravo zbog toga, Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) upućuje apel europskim institucijama i medijima upozoravajući na potrebu pojačane zaštite žene i djece od raznih opasnosti, posebice trgovaca „bijelim robljem“, seksualnih predatora i trgovaca djecom”, upozoravaju iz HHO.

Pozivaju iz HHO-a zastupnike EU parlamenta, Komisije, Vijeća i državnike, nevladine udruge i medije na “još odlučnije preventivno djelovanje kroz informiranje javnosti – od dijeljenja letaka na granici do širih medijskih kampanja”.

“Potreban je najviši stupanj pripravnosti i prevencije te maksimalno brza reakcija u slučaju dojava koje upućuju na znakove trgovine ljudima u kojima upravo žene i djeca čine najveći postotak žrtava. Posebno pozivamo medije na pojačano obavještavanje državljana Ukrajine na ovu opasnost, koristeći pritom ukrajinski jezik”, navode u priopćenju.

Komentari