HRVATSKI BOGATAŠI! Radnička fronta: 1,7 posto najbogatijih drži više od 43 posto štednje na računima

Najviše novaca prema Poreznoj duguju građani (Foto: Duje Klaric/CROPIX)

Na veliku nejednakost između bogatih i siromašnih u Hrvatskoj upozorila je u Saboru  Radnička fronta.

Govorili su o velikim razlikama u segmentu financijske imovine koje su otkrili podaci Hrvatske narodne banke po kojima 1,7 posto najbogatijih drži više od 43 posto štednje na računima.

Zato su najavili da će predložiti progresivno oporezivanje najbogatijih.

„Podaci Hrvatske narodne banke koja je, zbog opetovanih zahtjeva RF-a odlučila godišnje objavljivati podatke o koncentraciji štednje, pokazali su veliku nejednakost u Hrvatskoj u segmentu financijske imovine. RF je ulaskom u Sabor 2020. godine došao do podataka koje je HNB jednokratno prikupio 2014. godine, a koji pokazuju kako je 1,7 posto najbogatijih držalo preko 43 posto štednje na računima”, upozorila je na konferenciji za novinare zastupnica Radničke fronte (RF) Katarina Peović.

S druge strane, ističe, 1,2 milijuna ljudi na računima je imalo tek 455 kuna (60 eura), u prosjeku, a 2,3 milijuna deponenata 7900 kn (1050 eura) u prosjeku. Među najbogatijima njih 115 je imalo svaki više od 25 milijuna kuna (3,3 milijuna eura), a ukupno 7,1 milijardu kuna (947 milijuna eura), kazala je. Manipulativno godišnje objavljivanje podatka o imaginarnom ‘prosječnom Hrvatu’ koji na bankovnom računu ima 134 tisuća kuna (17.800 eura) služi kako bi se zamaglilo pravo stanje, smatraju u RF-u.


Komentari