Hrvatske zračne luke bilježe rekordan promet: Evo kako stoji zagrebačka

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Hrvatske zračne luke ukupno su u deset mjeseci ove godine zabilježile 10,7 milijuna putnika ili 8,3 posto više nego u istom razdoblju 2018., a porast broja putnika ostvaren je i u listopadu, i to za 12,3 posto na 1,02 milijuna putnika, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Porast broja putnika na zračnim lukama u deset mjeseci rezultat je povećanja broja operacija zrakoplova, za 4,4 posto, na 119,7 tisuća tih operacija, dok ih je samo u listopadu bilo 6,2 posto više nego u istom lanjskom mjesecu ili 11,2 tisuće.

Za razliku od toga, tereta je na zračnim lukama i u listopadu i u deset mjeseci bilo manje nego lani, i taj se trend provlači unazad nekoliko mjeseci ove godine. Tereta je u listopadu na svim zračnim lukama bilo 1.104 tone ili tri posto manje, dok je na razini deset mjeseci toga bilo 9.614 tona ili 6,3 posto manje.

Najveći promet putnika u listopadu je prema istom mjesecu lani ostvarila zračna luka Zagreb s 329 tisuća putnika i rastom od 3,9 posto.

Slijedi zračna luka Dubrovnik s 298 tisuća putnika i porastom od 22,5 posto, zračna luka Split s 244 tisuće putnika, što je rast od 9,5 posto te zračna luka Zadar s rastom putnika od 43,4 posto ili njih 82,3 tisuće.

Zemlje iz kojih je u hrvatske zračne luke u listopadu dolazilo najviše putnika ili top deset predvode Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo, a potom slijede Francuska, Nizozemska, Austrija, Švedska, Turska, Švicarska, Irska i španjolska pri čemu sve bilježe rast broja putnika u listopadu u odnosu na isti mjesec lani.


Komentari