Znate li razliku između Svih svetih i Dušnog dana?

foto: Ivan Klindić

Svakog prvog dana u studenome obilježavamo blagdan Svih svetih, a dan nakon toga – Dušni dan, kojeg mnogi greškom nazivaju Dan mrtvih. 

Svi sveti i Dušni dan dva su različita liturgijska dana, kad se posjećuju groblja, pale svijeće, polaže cvijeće i moli u sjećanje na pokojnike. Mnogi vjernici često i brkaju ova dva blagdana, pa smo odlučili pojasniti koje su razlike.

Dakle, na blagdan Svih svetih slavimo sve svece i svetice, i to ne samo one koje je Crkva proglasila svetima, već i one koji nisu proglašeni svetima, ali su svojim životom i djelovanjem ostvarili ideal kršćanskog života te su zbog toga njihove duše ušle u kraljevstvo Božje.

S obzirom da se poimence ne znaju svi koji su umrli sveti, Crkva je odredila da se na ovaj dan zajednički moli za sve svete i blažene, bilo da su poznati ili nepoznati. Sveci, dakle, mogu biti i obični ljudi koji nisu napravili neke izvanredne pothvate za koje se zna, već su u teškim trenutcima slušali i slijedili Krista.

Blagdan Svih svetih se počeo slaviti još u 4. stoljeću te se održavao u nedjelju nakon Duhova, no Papa Grgur III je u prvoj polovici 8. stoljeća blagdan premjestio na 1. studenog kako bi se poklopio s drevnim keltskim blagdanom Samhain koji je označavao Novu godinu.

U vrijeme Karla Velikog blagdan je već bio izuzetno proširen, a kralj Luj Pobožni proglasio ga je 835. godine na zahtjev pape Grgura IV zapovjednim blagdanom, uz pristanak svih biskupa.

Dušni dan – prisjećanje na svoje najmilije

Dušni dan se slavi svake godine 2. studenog, a to je dan kad se sjećamo svih svojih pokojnika. Na taj dan ide se na groblja i vjernici mole za duše svojih dragih preminulih te za njih pale svijeće na grobovima, prisustvuju svetoj misi i moleći se povezuju sa svojim dragim pokojnicima. Dušni dan je izraz kršćanske nade i vjere u zagrobni život.

Svi vjernici mole za duše svojih pokojnika vjerujući da će oni, kada dođu u kraljevstvo Božje biti naši zagovornici i da će oni moliti i da svi vjernici uđu u kraljevstvo Božje.

Ovaj blagdan počeo se slaviti inicijativom opata iz Krimija, sv. Odilona, koji je 998. godine započeo ovu tradiciju. Zaslugom benediktinaca, blagdan Svih svetih proširio se u svijetu, a 1311. godine potvrdio ga je i Vatikan.

Iako su Svi sveti i Dušni dan kalendarski dan za danom, Dušni dan je posvećen sjećanju isključivo na nama bliske preminule.

 


Komentari