Znate li koliko često morate mijenjati plahte? Odgovor će vas itekako iznenaditi!

pixabay.com

Puno češće nego što ste mislili!

Ima li boljeg osjećaja od onoga kada legnete u krevet s čistim plahtama?  Miris, svježina i saznanje da ćete se dobro naspavati – priznajte, jednostavno je odlično! Postoji samo jedan „mali“ problem, a to je mijenjanje posteljine, izgleda kao sasvim jednostavan zadatak i ne oduzima previše vremena, ali lako ga je odgađati iz dana u dan uz opravdanje „ma sutra ću“.

No, ako želite izbjeći spavanje u malom „botaničkom parku“ bakterija i gljivica, posteljinu morate mijenjati minimalno jednom tjedno, a tijekom ljetnih mjeseci i češće!

Zašto? Razmislite, otprilike trećinu života provedete u krevetu, a procjena je da upravo u krevetu izlučite oko 98 litara znoja godišnje, a vlaga je idealan medij za razvijanje gljivica. To nije sve, istraživanja su pokazala da se u posteljini i jastučnicama mogu pronaći raznorazne bakterije, mikrobi, prašina, fekalije, stare stanice kože… Ne trebamo nastaviti popis, zar ne?

Naviknuli ste prati ruke nakon što se vratite izvana ili nakon što ste dirali rukohvat u primjerice tramvaju, sad to isto primijenite za posteljinu koja u najmanju ruku kupi prašinu zbog gravitacije, želite li spavati u njoj nakon nekoliko dana nemijenjanja? Zasigurno, nekima od prakse koja ne uključuje redovno mijenjanje plahti i jastučnica neće biti ništa (o manjku higijene bi se dalo raspravljati), ali neki zbog toga mogu navući neugodne zdravstvene probleme u vidu alergija i promjena na koži tijela i lica – a sve se može spriječiti tako što ćete ljeti svako par dana promijeniti posteljinu i uživati u svom svježem krevetu….


Komentari